Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

BLOG: Osmnáct miliard nikdo nedá ani za Messiho (nejspíš)

Tak malý argentinský fotbalový kouzelník Lionel Messi se upsal Barceloně do roku 2021. To se dalo čekat. Je mu tam dobře a kope jako z partesu. To, že Barca po Neymarově útěku do Paris SG, dá do Messiho nového kontraktu ještě vyšší výstupní klauzuli (Neymar přes šest miliard korun, Messi téměř 18 miliard korun), protože si po špatných zkušenostech chce svůj klenot opravdu chránit, se čekalo také.

Lionel Messi
zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Jenže třetí Newtonův zákon nám říká, že každá akce vyvolá reakci v opačném směru a stejné síle. Platí obecně, tedy i ve fotbale, a toho se bojím nejvíc.

Ono totiž těch 222 milionů eur, které měl ve smlouvě jako možnou výstupní částku z katalánské fotbalové oázy Neymar, tam bylo také proto, že to byla přefouknutá suma, kterou nikdo nedá. Zkrátka nesmysl!

Jenže, ne(s)myslete si, jak je vidno, hranice nesmyslu se každým jeho překonáním posouvá. Technický Brazilec prchl z Barcy za balík peněz, který z něho učinil nejdražšího fotbalistu světa, i když asi málokdo bude tvrdit, že je opravdu nejlepší. A tři roky staré maximum (Manchester United koupil z Juventusu za 105 milionů eur Paula Pogbu) překonal víc než o dvojnásobek.

Skokový nárůst, řekl by ekonom. Skok jako hrom, říkám já. Proto je tam těch 700 milionů eur u Messiho, na které už nejspíš neskočí nikdo.

Vzpomněl jsem si na babičku. Ta mi říkala: Nauč se, hochu, vážit peněz. Ale, znáte to, stejně si uděláte, co chcete. A mám pocit, že velcí kluci v Kataru a okolí babičky neposlouchají už vůbec. Nebo jim radí jiné věci. Je fakt, že ta moje babička byla spíš odbornice přes slepice, než na vývoj akcií na burze a prodej ropy.

Kdyby však přece jen nesmyslná částka dostala smysl a někdo by ji využil, hranice vnímání nesmyslných částek by se posunula do nekonečna a to by opět zvětšilo rozdíl mezi pěti - deseti VIP týmy světa a tím zbytkem, což by fotbalu určitě neprospělo. I když... i v české lize vidíme, že peníze nejsou vždycky všechno.

Takže budu věřit, že odstrašující suma zafunguje, jak má. Už jen proto, že zásob ropy na planetě ubývá.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články