Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Severská kombinace žen míří na olympijské hry

Lyžařská revoluce pokračuje. Poté, co si ženy vymohly start na skokanských můstcích, v nové sezoně se poprvé představí také v severské kombinaci. Na Tři krále, 6. ledna 2018, se v estonském Otepää uskuteční premiérový závod nově zavedeného Kontinentálního poháru žen. Podle představitelů Mezinárodní lyžařské federace (FIS) by vše mělo vyvrcholit první účastí sdruženářek na zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu.

Skoky na lyžích
zdroj: ISIFA/EPA

"Jsme optimističtí, že se to podaří. Vždyť severská kombinace je jediná lyžařská disciplína, ve které ženy nesoutěží na olympijských hrách. Kvůli rovnoprávnosti pohlaví by se to mohlo v Pekingu změnit," říká v exkluzivním rozhovoru pro web ČT sport generální sekretářka FIS Sarah Lewisová. "Ten proces je velmi dobře rozběhnutý. Poté, co ženy odstartují vlastní Kontinentální pohár, máme připravený další posun. V roce 2019 se severská kombinace žen poprvé uskuteční jako součást mistrovství světa juniorů," dodává.

O rok později ženská severská kombinace poprvé pronikne na olympijskou půdu. Stane se tak při olympijských hrách mládeže. Pro sezonu 2020/2021 naplánovala Mezinárodní lyžařská federace premiérový ročník Světového poháru. Olympijské hry v Pekingu se konají v únoru 2022. "O tom, jestli tam severská kombinace žen skutečně bude, by měl Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rozhodnout v červnu 2018," vysvětluje Lewsiová a popisuje, co rozhodnutí bude předcházet: "MOV si dělá vlastní analýzy této nové disciplíny. Kromě toho musí najít místa pro ženy-sdruženářky v celkovém počtu účastníků Her. Věříme, že se to podaří i kvůli pohlaví dobře vybalancovat."

Na otázku, zda FIS může zástupce MOV pozvat na nějaké závody, aby vše viděli naživo, Lewisová odpovídá: "Ne, ne. V žádném případě. My do toho nesmíme zasahovat a nesmíme je ovlivňovat. My ještě musíme vyplnit dotazník MOV pro nové sportovní odvětví a pak čekat na jejich rozhodnutí."

Kontinentální pohár žen v severské kombinaci obsahuje ve své premiérové sezoně šest závodů. "Bude to pro nás napínavé a vzrušující, protože vidíme, jak se disciplína rychle a dynamicky rozvíjí," popisuje ředitel závodů severské kombinace FIS Lasse Ottesen, olympijský medailista ve skocích na lyžích.

"Jsme spokojení, jak se k celé ženské severské kombinaci postavily národní lyžařské svazy, které velmi dobře spolupracují a podílejí se na rozvoji. Na důvěryhodnosti tomu přidává i fakt, že například ve Francii pomáhá Jason Lamy Chappuis," dodává Otessen.

Francouzský olympijský vítěz 2010 z Vancouveru získal dvě bronzové medaile na mistrovství světa 2009 v Liberci. A právě tam se uskutečnil premiérový závod žen-skokanek na nejvyšší úrovni.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články