Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

BLOG: Ital povede Spartu. Co to znamená? Nejspíš nic

Praha - Je to už dvaadvacet let, co lavičku Sparty po krátkém působení opustil německý kouč Jürgen Sundermann. Nyní je na spadnutí příchod dalšího, v pořadí teprve čtvrtého zahraničního kouče k týmu české ligy. Je jednačtyřicetiletý Andrea Stramaccioni, který by měl přijít na Letnou a inkasovat tam přes 40 milionů korun ročně, krokem vpřed? Nebo se i on ztratí ve sparťanském bludišti, v němž majitel klubu Daniel Křetínský za podpory různých fotbalových zaříkávačů topí miliony s vírou, že mu tenhle koníček jednou začne dělat radost?

Trenér Interu Andrea Stramaccioni
zdroj: Getty Images autor: Claudio Villa

Risk je zisk. Ovšem ne vždy. To zjistila třeba nedávno Slavia, když pod nizozemským koučem Pastorem jen těsně minula odbočku do druhé ligy.

Jiný kraj, jiný mrav. Další české přísloví, na něž si bude muset italský kouč zvyknout. A jak to fungovalo za Sundermana? Pro Prager Zeitung na to Němec před dvěma lety vzpomínal. "V zimě mi prezident Petr Mach řekl, že pokud nezískáme titul, nebude mít peníze na to, aby dodržel mou tříletou smlouvu. To mě velmi překvapilo. Pak jsme se začali zlepšovat a klub nejen že chtěl mou smlouvu dodržet, ale dokonce prodloužit. Já jsem ale prezidentovi řekl, že mě jeho reakce v zimě strašně zklamala, a odešel jsem," vysvětloval německý expert své krátké působení v Spartě.

Zkrátka jiné prostředí. Než by si člověk z "velké Evropy" zvykal, radši skončí. Od té doby už se snad český fotbal změnil, ale i Jaroslav Starka se nyní pro Radiožurnál vyjádřil v tom smyslu, že zahraniční kouč tu nebude moc vědět, která bije. Stejné jsou prý jen hřiště a počet hráčů...

No právě, řekne si fotbalový fanoušek, o to přeci jde.

Jenže tak snadné to není, což naznačuje právě hlas příbramského bosse s pověstí muže, proti kterému (ústy klasika) nikdo nepůjde. To už ale taky neplatí, když Příbram sestoupila.

Tak to vypadá, že Stramaccioni, jestli opravdu podepíše smlouvu na Spartě, jde do prostředí, které už neznají ani jeho stvořitelé. V uzavřeném českém fotbalovém pískovišti, jehož nejvyšší šéf je právě ve vazbě, to může být znamení toho, že se něco mění a Italův příchod naznačuje, že začíná vát svěží vítr.

Tak co? Taky tomu (ne)věříte?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články