Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Rybář: Naši střílí pomaleji, než je trend, ale udělali velký kus práce

Praha – Biatlonová reprezentace finišuje s přípravou na blížící se sezonu Světového poháru. Včera se nakrátko vrátila domů z Finska od polárního kruhu, ale už v pondělí se do Skandinávie opět vrací na další soustředění. Národní tým piloval během posledních měsíců především rychlost střelby. Seriál SP startuje v neděli 27. listopadu ve švédském Östersundu. Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web.

Ondřej Rybář
zdroj: ČT sport autor: Vojtěch Rejl

"Je to poslední rok před olympiádou v Koreji. Je to poslední šance vyzkoušet něco nového. Český tým, se snaží reagovat na dobu, jaká v biatlonu je. Snažíme se přizpůsobit, ať už je to v rychlosti střelby, nebo fyzickém tréninku," uvedl šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář ve videochatu na facebookovém profilu ČT sport.

Rybář si je vědom, že každá sekunda může v cíli rozhodovat. "Pokud ztratíte na střelnici vteřiny, když zapomenete hůlku, je to nešťastné, ale pokud ztrácíte vteřiny pravidelně, je to škoda," zdůraznil.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté se vrátili ze Skandinávie naskok domů

"Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Třeba Olemu Einaru Björndalenovi trvalo tři roky, než skloubil rychlost s přesností, ale neustoupil od toho. Naši závodníci střílí pomaleji, než je trend, a dovolím si tvrdit, že udělali velký kus práce. Možná ale diváka někdy nepříjemně překvapí. Pokud budou chtít střílet takhle rychle, tak nějaké chyby přibydou," upozornil Rybář.

Sníh, mráz a tma

Na tréninkovém kempu ve Finsku využívali reprezentanti kromě běžeckých tratí i lyžařský tunel. Soustředění ve Vuokatti bylo zaměřeno hlavně na sílu a objem naběhaných kilometrů. "Bylo to náročné, teď se to přesune trochu do rychlosti a budeme se připravovat na první závody," uvedla Veronika Vítková.

V oblasti polárního kruhu se čeští biatlonisté seznámili už i s teplotami pod bodem mrazu. "Výrazné teploty pod nulou nebyly. Ale to je dobře, protože –10 už je problém – jak na střelnici, tak lyžování není úplně ono. Měli jsme ideální podmínky," řekl Ondřej Moravec.

Ve Skandinávii mohou závodníci trénovat na sněhu, ale žijí v odloučení a setmělé podmínky nemusejí nahrávat dobrému psychickému rozpoložení. "Jsou to profíci a vědí, že k výkonu je to potřeba. Bohužel někdy musíte tu tmu kousnout a zatnout zuby a říct si, že je škoda, že u nás už takové zimy nejsou a jet na sever. Zase jsou blíž polárnímu kruhu, tak možná uvidí polární záři," podotkl s úsměvem Rybář.

Ondřej Rybář o cílech před nadcházející sezonou:

"Byli bychom rádi, kdyby nějaký závodník nebo závodnice byli schopni konkurovat světové špičce. To je pro nás to, co bychom rádi udrželi."

S týmem na daleký sever neodcestovala vítězka Světového poháru Gabriela Koukalová. "Je to reakce na to, jak poslední dva měsíce trénovala. Byly tam nějaké zdravotní problémy, takže jsme trénink přizpůsobili tomu, co zameškala," vysvětlil Rybář. "Zatím neměla moc porovnání s konkurencí. Jsou tam negativní vlaštovky. Že se jí v Letohradu (na letním MČR) nepovedla střelba. Pokud bude zdravá a bude schopná trénovat normálně, tak může jezdit hodně vysoko," dodal k výkonům české jedničky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články