Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Konečný před MS: Závodníci netuší, do čeho jdou. Věřím ale ve výborný výsledek

Praha – Vysoké teploty a nevyzpytatelný vítr. To jsou hlavní rizika, která na cyklisty čekají během blížícího se mistrovství světa v Kataru. Myslí si to trenér reprezentace Tomáš Konečný. Právě záludné počasí může podle něj hrát klíčovou roli v boji o duhový trikot, o nějž bude v roli lídra českého týmu v silničním závodě usilovat Zdeněk Štybar. A vzhledem k rovinatému profilu trati jsou jeho šance solidní. Přímé přenosy ze světového šampionátu odvysílá ČT sport a náš web.

Slavící Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/BELGA/ autor: YUZURU SUNADA

Stačí se podívat na předpověď počasí a je jasné, že na cyklisty čeká pořádná výzva. Až v neděli odstartuje mistrovství světa, meteorologové odhadují, že rtuť na teploměrech vyskočí v Dauhá minimálně na úroveň sedmatřiceti stupňů, což pro všechny účastníky, kteří pojedou převážně v poušti, není příjemná zpráva.

Že se cyklisté budou muset vyrovnat s extrémními podmínkami si uvědomuje také trenér českého týmu Tomáš Konečný. Ten ještě v pozici aktivního závodníka v Dauhá startoval na podniku Kolem Kataru, jenže ten se koná na přelomu ledna a února, kdy jsou teploty o poznání příjemnější.

"Bude obtížné se na to připravit. Není to ale jenom o horku. Fouká tam i obrovský vítr, takže to bude hodně otevřené, jelikož závodníci na sto procent nebudou vědět, do čeho jdou," prohlásil Konečný. 

A právě na vítr kouč české reprezentace upozorňuje více než na vysoké teploty, jelikož silné poryvy by mohly v rovinatém profilu s pelotonem udělat svoje. "Proti větru se moc bojovat nedá. Je to o poziční jízdě a týmovém pojetí. Aby se pět kluků obětovalo pro lídra, který bude chráněn. Když jsem jel v Dauhá, tak kilometr za městem se peloton rozdělil na sedm, osm skupinek. Bude tak potřeba, aby náš tým fungoval pohromadě," varoval.

Konečný proto podmínkám uzpůsobil i sestavu. Z největších českých hvězd se v silničním závodu představí jenom Zdeněk Štybar. Roman Kreuziger s Petrem Vakočem se kvůli náročné sezoně vůbec nepředstaví a Leopold König pojede pouze individuální a týmovou časovku.

Pomoci Štybarovi by tak měli Daniel Turek, Aloins Kaňkovský, Vojtěch Hečenský, Jiří Polnický a František Sisr. "Kluci, co v týmu startují mají na mezinárodním poli dost zkušeností. Specializují se na roviny, což by měla být naše výhoda. Samozřejmě, pokud to budeme brát z pohledu třeba Tour de France, tak to je jenom o Zdeňku Štybarovi. Ale tento závod není o extrémní výkonnosti, ale právě o zkušenosti, což ti kluci mají. Jsou tam, aby pomohli," popsal tým Konečný.

Kouč českého týmu však nevylučuje, že v případě nečekaného vývoje závodu by pozici lídra mohl převzít i někdo jiný než Štybar. "Zdeněk je jasným lídrem na začátku, ale uvidíme. Bude to něco jiného než v předchozích letech. Může se stát, že se rozhodne už po startu a budeme tam mít někoho jiného," prozradil.

Štybar je hodně namotivovaný

Řada by mohla přijít i na spurt, kde by měl určitou šanci Kaňkovský. Konečný ovšem nepředpokladá, že by katarský závod měl vítěze spurtera. "Nečekám, že by peleton dorazil pohromadě," řekl český trenér s tím, že hlavní favority vidí v Němcích, Italech, Francouzích a Angličanech.

Ani šance Štybara ovšem nejsou malé, jelikož profil by českému lídrovi mohl ideálně sedět. "Bude potřeba mít i závodnické štěstíčko, vyhnout se defektům a být ve správný moment na správném místě. Závod je dobrý pro klasikáře, a tak je Zdeněk Štybar hodně namotivovaný," prozradil.

Je nám líto, video expirovalo.
Konečný: Štybar je před MS hodně namotivovaný. Profil by mu měl sedět

Solidní naděje má i König v časovce, kde by společně s týmem Sky mohl útočit na medaili, a Konečný vidí šanci i mezi jednotlivci. "Patří do světové špičky, je mistr republiky. Jeho forma jde nahoru, a když ho i tým Sky vybral pro časovku, je vidět, že výkonnost má výbornou. Leo má na první desítku," popsal Konečný, který je ve směru ke Kataru optimista.

"Věřím, že tam uděláme nějaký výborný výsledek," dodal český trenér, jenž bude mít na starosti od neděle v Kataru kromě osmi mužských zástupců ještě čtyři ženy, šest juniorů a tři reprezentanty do třiadvaceti let.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články