Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Michovský před Ironmanem: Vím, kam jedu, ale netuším, co mě čeká

Praha – Jestli lze nazvat některý dlouhý triatlon pro závodníky vrcholem kariéry, je to legendární Ironman na Havaji, jehož jubilejní čtyřicátý ročník se uskuteční již za pár dní. Mezi profesionály Česko tentokrát mít zástupce nebude, mezi amatéry ale už ano, a to hned deset. Jedním z nich je Petr Michovský, který by se chtěl v cíli dostat pod deset hodin. Přiznává však, že úplně neví, co od slavného podniku čekat.

Ironman na Havaji
zdroj: ČTK/AP/ autor: Chris Stewart

Není na světě těžšího závodu v dlouhém triatlonu než havajského Ironmana. Účastníci musí na americkém ostrově uplavat 3800 metrů, na kole ujet 180 kilometrů a vše vrcholí běžeckým maratonem o délce 42 kilometrů a 195 metrů. O přední pozice v boji s profesionální elitou se dlouhé roky pral nejlepší český reprezentant Petr Vabroušek, který se ale už zaměřuje na jiné podniky. Českou vlajku tak letos znovu ponesou pouze amatéři jako Petr Michovský.

Neprofesionálů se na Havaji představí hned 2000 a Michovský bude bojovat o co nejlepší umístění v kategorii čtyřicátníků, která je s 400 závodníky vůbec tou nejpočetnější. Třiačtyřicetiletý český reprezentant proto nepřemýšlí na nejvyšší příčky a cílí především na dobrý čas.

"Byl bych šťastný, kdybych se dostal pod deset hodin. Vysoké ambice v rámci své věkové kategorie nemám, jelikož je nás skutečně hodně," prozradil triatlonista, který je v soukromém životě úspěšným podnikatelem.

Michovského čeká na Havaji velká premiéra. Na legendární závod se snažil dostat už dříve, jenže loni mu kvalifikační místo těsně uniklo. Letos se už ale dočkal a splní si velký sen.

"Myšlenka kvalifikace na Havaj, což je modla triatlonistů, zůstala a na základě toho jsem se účastnil závodu v Jihoafrické republice, kde jsem doběhl jako čtrnáctý amatér a pátý v kategorii. Dosáhl jsem díky tomu na slot. Jsem sám zvědavý, jaké to bude. Jaký bude závod, jaké budou zážitky a zda se budu chtít účastnit i v dalších sezonách, nebo si jen splním sen," popsal svůj úspěch.

Na havajské dobrodružství se i přes pracovní vytížení připravuje v podobném objemu jako profesionálové. Kvůli co nejlepšímu umístění se snažil o závodě zjistit co nejvíce. Dostalo se mu proto spousty informací, z nichž ale o moc moudřejší není.

"Vím, kam jedu. Ale nevím, co mě čeká. Informace se rozchází, jelikož každý říká něco jiného. Uvidíme, ale vyzkoušel jsem spoustu závodů po celé Evropě, takže by mě počasí a podmínky neměly překvapit," dodal Michovský.

Jak se mu povede a zda si splní svůj úkol vejít se pod deset hodin, bude známo už 8. října, kdy se slavný podnik uskuteční.

Je nám líto, video expirovalo.
Vabroušek: Triatlon na dlouhých tratích u nás zažívá velký boom

Hlavní zprávy

Nejčtenější články