Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ve dvaceti je pro mě hráč skoro starý, řekl Petržela, jenž chválí pokrok Baníku

Ostrava – Už zbývá jen pár kol, než Baník získá nálepku první sestupující celek do druhé ligy. Nový trenér ostravského celku Vlastimil Petržela, jenž klub převzal během zimní přestávky, je však spokojen. Pod jeho vedením nejhorší tým probíhající sezony udělal velký herní pokrok a v šesti zápasech nasbíral tolik bodů, jako za celý podzim. Proto věří, že návrat Baníku mezi elitu bude okamžitý.

Po prosincovém přesunu do Ostravy se Vlastimil Petržela nebál kritizovat a jeho slova byla dosti ostrá. Baník, který se s pouhými čtyřmi body krčil suverénně na posledním místě tabulky, označil za mrtvé mužstvo a dle jeho názoru někteří hráči neměli ani na druhou ligu. Po třech měsících jsou však vidět velké změny, jak na názoru zkušeného trenéra, tak i na hře ostravského celku.

"Situace je úplně odlišná. Mančaft začal fungovat jinak. Jsou tady kluci, kteří se už dokáží zasmát a udělají srandu na tréninku. Na některých se trochu stále projevuje podzimní stav, ale posun je obrovský," pochválil své svěřence dvaašedesátiletý Petržela.

Baník začal praktikovat nebojácný útočný a aktivní fotbal. V šesti zápasech jara sice jen jednou vyhrál, jednou remizoval a čtyřikrát prohrál, ale Ostravané už nejsou pouze do počtu a týmy již nemohou počítat, že duel s nimi znamená jasné tři body.

Je nám líto, video expirovalo.
Petržela si chválí změny v Baníku. Za rok jsme určitě zpět v první lize, věří

"Nepoužíváme bloky, ať už na půlce nebo zatažený na vápně. Snažíme se napadat mužstvo hned, žádné zatahování. Hrajeme celoplošný fotbal, abychom co nejdříve získali míč a mohli opět ohrozit branku, protože diváci chodí na fotbal, kde se něco děje," popsal svoji strategii zkušený kouč.

Není to o věku, ale o výkonu

Petržela dosáhl velkého pokroku i přes to, že do klubu nepřivedl žádné velké posily a sází především na odchovance. To je mu však vlastní, jelikož s mladými hráči rád pracuje a díky němu odstartovalo kariéru několik velkých fotbalových hvězd.

"Když jsem trénoval Vlašim, tak mi jeden hráč řekl, že je ještě mladý. Odpověděl jsem mu, že je mu jednadvacet, takže jaký mladý. V Rusku pode mnou začínali Arshavin s Keržakovem a věk celého kádru Zenitu Petrohrad skoro nepřesahoval devatenáct let. Když jsem trénoval Slavii, tak Patrik Berger měl sedmnáct a Radek Bejbl šestnáct. Dvacet let, to je pro mě skoro starý hráč. Kluci ví, že u mě na věku nezáleží, záleží na výkonu," vysvětlil.

V Ostravě ale zůstalo i několik cizinců, které během zimní přestávky Petržela tvrdě kritizoval. Například o Richardu Lásikovi řekl, že má sice krásnou smlouvu, avšak neběhá. Slovenský záložník šel ale do sebe a zkušený kouč ho pravidelně dává do základní sestavy. A podobně začali makat i jiní.

"Pochopili to. Nikdo je v zimě nechtěl, tak akceptovali, že jejich jediná šance je zapnout a jít se mnou do války. Začali makat a herní projev se měnil. Nastala tak situace, že nastupují kluci jako de Azevedo, Lásik, kteří nejsou přímo Baníkovci, ale jsem o nich nyní přesvědčen, že za klub nechají všechno. Dříve jsem to říct nemohl," uznal bývalý trenér Sparty, Olomouce či Bohemians.

Za rok budeme zpátky

Ani zlepšené výkony ale téměř jistě nebudou znamenat záchranu Baníku v první lize. Osm kol před koncem soutěže ztrácí na záchranu patnáct bodů, což je za současných podmínek téměř neřešitelné. Ostravané se tak pomalu a jistě připravují na zápasy v druhé lize. Otázkou však je, kolik současných členů kádru po sestupu setrvá. Petržela však zůstává optimistou.

"Byl bych nejradši, kdyby zůstali kluci z Baníku. Pokud budou hrát ve stejném stylu a nasazení a budeme se lepšit v technicko-taktických věcech, nemám o ně vůbec strach," řekl.

Důležitým faktorem při opětovné cestě vzhůru by měli být i fanoušci. Tvrdé jádro po zimní změně majitele, kdy kritizovaného Petra Šafarčíka vystřídal Václav Brabec, ukončilo bojkot a klub opět podporuje i během domácích střetnutí.

"Baníkovští fandové jsou vyhlášení v dobrém i zlém. Já je měl ale vždycky rád, jelikož celý zápas tým povzbuzují a zpívají svoje písně. Oni by nám asi fandili i ve třetí lize. Chtějí totiž jenom, aby ti kluci za Baník klidně položili život," pochválil příznivce zkušený trenér.

Petržela tak na základě jarního zlepšení výkonů a stabilizaci celého klubu věří, že návrat Baníku mezi elitu bude okamžitý. "Baník je v současnosti značka. Nechci nikoho urážet, ale je to úplně něco jiného než některé kluby v první lize. Za rok tak určitě postoupíme zpět do ligy," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články