Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Rodríguezův výmysl nebude pro každého. Peloton jde do nejtěžší etapy na Grand Tour

Za celou svou kariéru jsem nejel těžší etapu, říká Joaquím Rodríguez. Vzhledem k tomu, že v současnosti závodí na své třiadvacáté Grand Tour, to svědčí o mnohém. Rodríguez dnešní jedenáctou etapu Vuelty pomáhal navrhovat a výsledná podoba tomu odpovídá - na 138 kilometrech jezdci vystoupají bezmála pět tisíc nadmořských metrů. Peloton čeká vskutku extrémně náročný den bez byť pouze náznaku roviny, který by ještě mělo znepříjemnit chladné a deštivé počasí. 

Profil 11. etapy Vuelty
zdroj: lavuelta.com

Když se loni na podzim objevily zprávy o tom, že na plánování jedné z etap se podílí Joaquím Rodríguez, bylo jasné, že nepůjde o nic jednoduchého. Jezdec stáje Kaťuša a druhý závodník aktuálního pořadí závodu je excelentním vrchařem, a tak není divu, že o nastoupané metry nebude nouze. Co však Rodríguez spolu s organizátory nakonec skutečně vymysleli, překvapilo i připravené. Jedenáctá etapa zavede peloton do knížectví Andora (kde Rodríguez žije a trénuje) - jezdce čeká 138 kilometrů, během nichž absolvují rovnou šest vrchařských prémií (jednu speciální, čtyři jedničky a jednu dvojku). Platilo-li kdy o nějaké etapě, že se na ní jen stoupá či klesá, ale rozhodně nejede po rovině, je to ta dnešní.

Jen padesát výškových metrů bude chybět k tomu, aby celkové převýšení překonalo hranici pěti tisíc. Závodníci začnou stoupat už po třech kilometrech, kdy je čeká úvodní výstup dne na Collada de Beixalis (6,5 km/8,7 %). Půjde o prudký kopec, který se před zmírněním blízko vrcholu pohybuje v rozmezí 10–14 procent. Hned po startu, navíc po volném dni - nic jednoduchého. K tomu druhý z celkem šesti vrcholů Coll d'Ordino (9,9 km/7,1 %) začíná okamžitě poté, co závodníci dokončí sjezd z předchozí prémie.

Sport
zdroj: ČT4

Po úvodních dvou prémiích se peloton vrátí zpět do Andorry la Vella a bude mít před sebou dvojici dalšího trápení v kopcích. Půjde o Col de la Rabassa (13,8 km/6,7 %) a především Collada de la Gallina (11,7 km/8,6 %), který je z předchozích ročníků už dobře znám. Nejprudší pasáž zde čítá rovných třináct procent. Po sjezdu nebude znovu prostor pro zklidnění na rovině, rovnou se začne stoupat na nejpřijatelnější prémii dne, Alto de la Comella (4 km/9,5 %).

Těžko dopředu odhadovat situaci, v níž se v tuto chvíli bude závod nacházet. Šance možného úniku, jakož i rozložení sil mezi favority ovšem stvrdí až závěrečná prémie dne Alto Els Cortals d'Encamp (8,7 km/9,2 %), na jejímž vrcholu etapa skončí. Závěrečný kilometr bude mít zhruba osm procent a bude se, stejně jako celý kopec, odehrávat v serpentinách obsypaných fanoušky.

Vuelta 2015
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizón

Nastíněné kilometry a procenta ovšem nejsou to jediné, co dělá závod závodem. Důležitým faktorem totiž bude i počasí - po extrémních vedrech, které závod provázely po celý úvodní týden, totiž přijde ochlazení. A ne tak ledajaké. Teploty by neměly v Andoře přesáhnout osmnáct stupňů, předpovědi k tomu ještě slibují déšť - jeho pravděpodobnost je 75 procent a celkem by mělo v knížectví napršet až patnáct milimetrů srážek. V etapě, která kromě výstupů má i sjezdy, v nichž chladné počasí a déšť vždy znamenají sníženou koordinaci, viditelnost a riziko pádů, nic příjemného.

K favoritům se logicky musí řadit zmíněný "stvůrce" veskrze ďábelského dne Joaquím Rodríguez. V Andoře žije, trénuje, kopce má tisíckrát najeté a ví, kdy zaútočit. Rodríguezovi je šestatřicet let a jede svou třiadvacátou Grand Tour - je zřejmé, že se se svým letitým působením v závodnické špičce chce rozloučit v pořádném stylu. Jaká lepší příležitost se mu ještě naskytne? Navíc v případě, že dojede s nejlepšími a setřese lídra Toma Dumoulina, mohl by obléci i červený dres.

Nairo Quintana s ředitelem Vuelty Javierem Guillenem
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Nairo Quintana zatím na Vueltě nepůsobí stoprocentním dojmem. Ve druhé etapě ho setřásl Dumoulin či Esteban Chaves, v deváté ho zase za sebou nechal hlavní konkurent Chris Froome. Jestli se v těchto případech dala pro Kolumbijce najít omluva v tom smyslu, že mu krátké explozivní výstupy nesvědčí tolik jako ta skutečně horská stoupání, dnes žádné výmluvy stačit nebudou. Jestli má Quintana na to Vueltu vyhrát, musí něco předvést - tím spíš, že v blížící se časovce jistě na Frooma výrazně ztratí.

Lídr Sky je dalším z hlavních jmen na dnešní vítězství. Závod nezačal v nejlepším světle a ztrácel, v deváté etapě ovšem ukázal, že ho odepisovat nikdo nemůže. I když jeho forma z Tour de France byla zřejmě na zcela jiné úrovni než ta současná, Chris Froome je s Quintanou stále hlavním favoritem závodu.

Alejandro Valverde
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Fabio Aru je po konci Vincenza Nibaliho a matným výkonům Mikela Landy jasným lídrem Astany a jedenáctá etapa je jeho dnem v závodu. Pokud ukáže podobné výkony jako v květnu na Giro d'Italia, bude vážným problémem pro ostatní. Navíc, jeho domestici v bleděmodrém dresu kazašského týmu patří k nejlepším.

A další jména? Alejandro Valverde nepříjemně spadl v předchozí etapě a teprve se uvidí, jestli na něm pád zanechal nějaké následky. Esteban Chaves exceloval v začátcích Vuelty, v posledním vrchařském testu ovšem ztratil minutu - to nasvědčuje, že by jeho výkonnost měla postupně klesat. Tom Dumoulin je závodníkem, který zatím překvapuje všechny, dnešní den by ale měl zřejmě být mimo jeho schopnosti. Dojede-li ovšem s přijatelnou ztrátou, měl by čas získat zpět v časovce, která je jeho doménou. Rafal Majka je excelentním vrchařem (puntíkatý dres na loňské Tour de France), nesedí mu ovšem chladné počasí a jeho forma zatím není ideální. Domenico Pozzovivo je enigmou - v závodě je zatím nenápadný a možná si síly schovává právě pro dnešek. Volnými kartami mohou být pro dnešek rtuťovití Louis Meintjes či Ruben Plaza

*** Chris Froome, Nairo Quintana, Fabio Aru
** Joaquím Rodríguez, Alejandro Valverde, Domenico Pozzovivo
*
 Esteban Chaves, Rafal Majka, Louis Meintjes, Ruben Plaza

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články