Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Trenér Novák: Rychlobruslařská hala na Vysočině by nebyla jen pro Martinu

Praha - O první rychlobruslařské dráze v Čechách se mluví již několik let a v roce 2009 se zdálo, že chystaná výstavba Národního bruslařského stadionu by konečně mohla začít. Vznikl projekt na rychlobruslařskou halu ve Velkém Oseku na Kolínsku, plány ale ztroskotaly. Snu o první dráze v Česku se ale trojnásobná olympijská vítězka a její trenér Petr Novák nevzdali a vyhlásili veřejnou sbírku, s jejíž pomocí by měla být krytá či nekrytá dlouhá dráha postavena.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Petr Novák

Už je to skoro sedm let, kdy se poprvé začalo mluvit o výstavbě haly, která by mohla podpořit další rozvoj veleúspěšného rychlobruslení. Po sedmi letech hala stále nestojí a trenér Petr Novák s Martinou Sáblíkovou začali konat. "Kontaktovali mě lidí žijící v USA už po Vancouveru, kteří za námi jezdí na závody do Salt Lake City a navrhovali vyhlášení sbírky. Na e-mail i mobil dostávám zprávy od lidí z Česka, že nám pomohou. Chodí mi i dopisy domů," popsal nabídku od přátel i fanoušků ze zahraničí.

"Pro funkcionáře ČOV je lehké jednoduše vykřiknout, že miliardu dávat nebudou. Pro mě je to smutné. Rychlobruslařská hala se dle informací od lidí, které je staví, dá vybudovat za 350 milionů. Záleží, co v ní bude. My bychom chtěli dvě hokejová kluziště uprostřed a klimatizaci," vysvětlil Novák.


Hlavní lokalitou, která se nyní se stavbou rychlobruslařského areálu spojuje, je Nové město na Moravě, rodné město Sáblíkové. Lyžařské a biatlonové centrum by se tak mohlo stát střediskem zimních olympijských sportů. "K tomu přičtěme nadmořskou výšku 650 metrů. V Novém Městě a na celé Vysočině existuje sportovní tradice. Lidé tam chodí na biatlon. Bylo by to jedno z nejhezčích sportovních středisek v Evropě," myslí si kouč.

Využití pro 6 olympijských sportů

Novák si dovede představit i využití pro další olympijské sporty. V multifunkční hale by mohl být provozován short-track, krasobruslení, curling nebo paralympijský sledge hokej. Sloužit by měla mimo tréninky i veřejnosti a školám. "Usnadnilo by to práci s mládeží, nehledě na přípravu reprezentací na mistrovství světa, olympiádu a světové poháry. Není to ale jen o Martině Sáblíkové," zdůraznil Novák.

Sáblíková s trenérem Novákem
zdroj: ISIFA/LN

Novák přiznal, že jeho svěřenkyně má nabídky, aby za Česko nezávodila. "Pro sportovce jako Martina chodí návrhy, aby šla trénovat jinam, a to je o jiných penězích. Ale ona chce, když se to podaří, slyšet českou hymnu. Když přišla během olympiády v Soči zpráva, že Martinu sledovalo u televize více jak jeden a půl milionu diváků, tak si uvědomuje, kolik je to procent z deseti milionů."

Novák se bude o sbírku starat a její stav pravidelně prezentovat. Chystá se s nadsázkou dožít sta let, aby splnil přání jeho i Martiny. "Časový limit nemáme určený. Věřím, že dodrží slovo ti, kteří nám slibovali pomoc po olympiádě. Budou přispívat i lidé ze zahraničí. Chci věřit, že jednu halu na rychlobruslení tady postavíme," prohlásil Novák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články