Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Ščasný o teplických Afričanech: Mají něco, co čeští hráči ne

Praha – Ještě v minulé sezóně až do posledního kola bojovaly o udržení v lize, nyní však Teplice atakují přední příčky a na vedoucí Spartu ztrácí pouze pět bodů. Velkou zásluhu na tom má i teplický trojlístek Afričanů Litsingi, Salami a Nivaldo, který přinesl na Sever Čech kýženou kvalitu. "Přesně takoví hráči nám v týmu chyběli," řekl na jejich adresu teplický trenér Zdeněk Ščasný.

Tepličtí v novém ročníku zažívají velké obrození. Po desátém kole jsou na třetí příčce s třiadvaceti body. Oproti předchozí sezóně je to nebývalý skok, když ve stejném období měli na podzim na kontě pouhých devět bodů. "Hlavní faktory vidím v tom, že se mužstvo povedlo dobře doplnit, povedl se nám vstup do soutěže a v týmu je vynikající atmosféra, což je velmi důležité," řekl Ščasný.

Velkou devízou Severočechů je zejména útok. Se třiceti vstřelenými brankami jsou v této statistice nejlepší v lize. Velkou měrou se o to postarala trojice posil z Afriky. Francis Litsingi z Konga, střelec šesti branek, přestoupiL do Teplic již v zimě. V letním přestupovém období ho doplnil ještě Kapverďan Nivadlo, který přišel z portugalské Coimbry a Nigerijec Eugene Salami, který do Česka zamířil z maďarského Kecskemétu.

"Jsou to nesmírně kreativní hráči ve hře dopředu a myslím si, že to nám přesně chybělo. Francise a Eugena jsem znal ještě ze svého působení v Maďarsku. Na Nivadla jsem zase dostal typ od dobrého kamaráda z Kypru. Jde o rychlostní typy hráčů, kteří se nebojí jít do soubojů jeden na jednoho a nebojí se hrát s míčem. Velké plus je i fakt, že byli finančně dostupní, co se nákupní ceny týče. Pokud bychom hledali českého hráče stejných kvalit, tak bychom se do zmíněné částky vůbec nevešli," pochváli africký trojlístek Ščasný.

Teplický trenér si nemůže vynachválit zejména Litsingiho, který v nové sezóně již stihl nasázet šest branek a na pět přihrát, a Nivalda, jenž se trefil jednou a připravil tři branky. "Francis Litsingi a Nivaldo mají něco, co čeští hráči ne. Francis mě zaujal, když působil v Debrecénu a hráli jsme proti Kecskemétu. Okamžitě mi padl do oka," vyzdvihl kvality sedmadvacetiletého hráče Ščasný.

Litsingi má předpoklady, aby přestoupil do ciziny

Dle něj je dokonce konžský střelec vůbec nejdůležitějším hráčem teplického celku. "Vždycky je složité vypíchnout jednoho svěřence, ale myslím si, že on byl jedním ze zásadních faktorů, proč jsme se na jaře zachránili. V této sezóně hrajeme jiný fotbal. Máme tam jiné hráče, kteří dávají branky, ale on je pro nás nesmírně důležitý, možná vůbec nejcennější," prozradil šestapadesátiletý lodivod.

Formy bývalého útočníka Újspestě či Kecskemétu si začali všímat i zahraniční agenti, kteří pravidelně jezdí na zápasy Teplic. Toho si je vědom i Ščasný, jenž by hvězdu týmu rád udržel co nejdéle, ale tuší, že brzy po něm sáhne některý ze zahraničních celků. "Má předpoklady pro to, aby se dostal ještě dál. Samozřejmě je to otázka nabídky a toho, že ho chceme udržet co nejdéle. Myslím si však, že pokud bude pokračovat ve výkonech, ta správná nabídka určitě přijde," uznal.

"Chceme hlavně pokračovat ve výkonech"

Skutečná zkouška formy čeká Teplické až po reprezentační pauze, kdy nejprve narazí na Zbrojovku Brno, ale pak je čeká Sparta, Plzeň a Liberec. „Víme, že nebudeme vyhrávat každý zápas. Samozřejmě bychom rádi všechny vyhráli, ale já bych především chtěl, abychom pokračovali v našich výkonech. Pro mě je nejcennější, že hrajeme dobře, a chci, abychom v nastoleném trendu pokračovali,“ dodal Ščasný.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články