Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Favoritem na nového šéfa MOV je Bach. Pomůže mu kuvajtský šejk?

Buenos Aires – Dosavadní šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge z Belgie letos dokončil svůj dvanáctiletý mandát. Olympionici si proto dnes zvolí nového předsedu. Vybírat budou z šestice kandidátů a hlavním favoritem, který by mohl zvítězit už v první kole volby, je místopředseda MOV Thomas Bach z Německa. Přesto vzhledem k často neprůhledným dohodám, jež bývají pravidelnou součástí rozhodování v olympijském hnutí, nelze výsledek dopředu předjímat.

Viceprezident MOV Thomas Bach
zdroj: ČTK/DPA autor: Arne Dedert

Poté, co rozhodli, že se následující letní hry po Riu v roce 2016 budou za čtyři roky konat v Tokiu a že se zápas po krátké odmlce vrátí do rodiny olympijských sportů, čeká delegáty 125. kongresu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) už jediná maličkost. Zvolit si svého předsedu, který může výbor vést až do roku 2025.

Hlavním favoritem na obsazení nejvlivnějšího postu světového sportu je Němec Thomas Bach. Někdejší šermíř a držitel zlaté medaile za fleret družstev z olympiády v roce 1976 má k opatrné sebedůvěře, která z něj nyní v Buenos Aires vyzařuje, důvod. Jeho životopis je pro tuto funkci takřka ideální.

Pro přechod z oblasti aktivního sportu do řad olympijských funkcionářů si získal podporu tehdejšího dlouholetého šéfa MOV Juana Antonia Samaranche, za jeho éry zastával ve výboru řadu klíčových pozic včetně šéfa antidopingové komise. Své zkušenosti z vrcholných sportovních klání také vhodně zkombinoval s kariérou právníka. Posledních deset let pak Bach sloužil pod odcházejícím Jacquesem Roggem jako vicepreziden MOV. A rovněž Rogge by údajně vyjádřil jednomu ze svých zástupců svou podporu – pokud by to ale pravidla dovolovala.

Také sám devětapadesátiletý šéf německého olympijského výboru je přesvědčen, že má dostatek zkušeností, kontaktů i know-how k tomu, aby mohl skupinu přibližně stovky olympijských delegátů vést. "Jsem sportovec před velkým finále – mám pocit, že jsem ve svém tréninku udělal vše, co bylo možné, takže si věřím," zhodnotil pro agenturu Reuters Bach své šance. "Zároveň mi je ale jasné, že i ve velkém finále všichni vyrážejí ze stejné pozice," dodal. 

Thomas Bach před delegáty 125. kongresu MOV
zdroj: ČTK/DPA autor: Arne Dedert

Ačkoliv se na argentinském sjezdu nejvyšších olympioniků už zcela otevřeně hovoří o tom, že je německý viceprezident MOV jediným mužem, schopným ostatní kandidáty porazit, stále se musí vyrovnat s konkurencí dalších pěti uchazečů.

Za Bachovy nejvážnější konkurenty ve volbě jsou odborníky považováni portorický bankéř a předseda finanční komise MOV Richard Carrion; především jemu prý může olympijské hnutí vděčit za výbornou ekonomickou kondici, a další viceprezident MOV Ng Ser Miang ze Singapuru. Nejméně nadějí na postup do dalšího kola má ukrajinská tyčkařská legenda Sergej Bubka, švýcarský šéf světového veslařství Denis Oswald nebo tchajwanský funkcionář Wu Ching-Kuo (v anglosaském světě přezdíván C.K. Wu), který vede Mezinárodní amatérskou boxerskou asociaci.

Polibek smrti z Kuvajtu

Předvolební kampaň na šéfa MOV probíhala velmi civilizovaně až nudně, dokud před pár dny všeobecný klid nenarušil Denis Oswald. V rozhovoru pro švýcarské rádio RTS obvinil Bacha, jenž je mimo jiné předsedou Německo-arabské obchodní komory, že využívá své obchodní kontakty a přátelství se zeměmi Perského zálivu pro podporu své kandidatury. Švýcarský právník vytáhl na světlo skutečnost, o níž se dosud opatrně diskutovalo jen v zákulisí. 

Kuvajtský člen MOV Ahmad Al Šabah
zdroj: ČTK/DPA autor: Arne Dedert

Úzké styky mezi Thomasem Bachem a bohatým kuvajtským šejkem Ahmadem Al Šabahem už dlouho mnoha delegátům ležely v žaludku. Kuvajtský člen MOV a prezident Asijského olympijského výboru, jenž sdružuje 44 zemí, ale nedávno porušil oficiální regule, když Bachovi před volbou zcela veřejně vyjádřil svou podporu. Přestože může tato kuvajtsko-německá koalice hlavnímu favoritovi zlomit vaz, Bach se pokouší veškerá obvinění ignorovat. "V posledních dnech koluje tolik drbů, že jsem si zvykl je nesledovat. Zaměřuji se jen na debaty se svými kolegy a ty probíhají dobře," tvrdí Němec.

Proces volby je stejný jako při výběru pořadatelského města olympijských her, kdy jsou kandidáti vyřazováni postupně v jednotlivých kolech. Proto v posledních hodinách před rozhodujícím hlasováním, se snažili kandidáti v posledních hodinách nashromáždit co nejvíc podpory. Recepce, chodby, restaurace i bary hotelu Hilton v argentinské metropoli, kde se letošní setkání olympijských delegátů koná, jsou tak plné pověstí i spekulací.

Kontinentální vyvažování

Zatímco si jsou podporovatelé Bachovy kandidatury jisti vítězstvím hned v prvním kole, jeho rivalové soukromě debatují o možných hlasovacích koalicích, které by favorizovaného Němce zastavily. Při úvahách o formování těchto spojenectví a tom, komu z nich plyne výhoda, se ale musí brát v potaz skutečnost, že delegáti často rozhodují podle logiky vyvažování mezi jednotlivými světadíly. Pokud by byl Bach zvolen, pokračovala by od konce 19. století nastolená nadvláda Evropanů v čele organizace, kterou v letech 1952-1972 přerušil pouze Američan Avery Brundage. To může pomoct například středoameričanovi Richardovi Carrionovi, za nímž stojí podpora Spojených států. 

Bez šance proto není ani Singapuřan Ng, který se pyšní výborně organizovanou Olympiádou mládeže - duchovním dítěm loučícího se prezidenta Roggea, a je mezi delegáty rovněž považován za vhodnou variantu. "Jsem ze Singapuru, multirasové a multikulturní společnosti, jejíž úspěch je založen na týmové práci. Jsem pyšný na to, že jsem Asijec, ale zároveň jsem světoobčan," prohlásil diplomat působící v Maďarsku či Norsku, když oznamoval svou kandidaturu.

I on ale může doplatit na vyvažovací tendence. Jelikož o víkendu delegáti za pořadatelské město pro letní hry v roce 2020 zvolili japonské Tokio, zdá se méně pravděpodobné, že by obě nejdůležitější rozhodnutí letošního zasedání padly ve prospěch asijského kontinentu.

Je nám líto, video expirovalo.
Přehled kandidátů na šéfa MOV
Zdroj
ČT sport, ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články