Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nový trenér reprezentace Gulda: "Chci vrátit český nohejbal na světový trůn"

Brno - V českém nohejbalu v posledních týdnech došlo k velkým změnám. Po osmi letech – a neúspěšném mistrovství světa, kdy česká reprezentace nezískala ani jednu zlatou medaili, na svou funkci trenéra národního týmu rezignoval Jiří Šmejkal, jehož nahradil trenér Modřic Petr Gulda. Jaké jsou ambice nového kouče a další výzvy celého nohejbalu?

Petr Gulda, trenér české nohejbalové reprezentace
zdroj: ČT4

Výkonný výbor Českého nohejbalového svazu Guldu do pozice trenéra národního týmu jmenoval na začátku května. Kouči Modřic a juniorské reprezentace přitom prokázal nebývalou důvěru, všichni jeho členové totiž hlasovali v Guldův prospěch. "Ten mandát je silný a trenér reprezentace vždy musí cítit podporu lidí, kteří jej volí," říká prezident svazu Kamil Kleník.

"Ze své pozice jsem Petra vybíral právě pro jeho velké zkušenosti s mezinárodním nohejbalem. Je to vítězný typ trenéra, který má za sebou hodně úspěchů, a jelikož jej znám i osobně, tak ta volba pro mě dopadla tímto způsobem. Vůbec to však nebylo jednoduché, protože i jeho protikandidát [Jan Buddeus] má velké kvality," doplnil šéf českého nohejbalu.

Petr Gulda před sebou nemá lehkou úlohu. Nový trenér bude muset vrátit českou nohejbalovou reprezentaci na světový vrchol, kam podle Kleníka patří. "Uvědomuji si, že poslední dva šampionáty se nám z pohledu zisku medailí nepodařily, takže se chceme vrátit na trůn světového nohejbalu," říká Gulda.

Jiří Šmejkal, Guldův předchůdce, ve vrcholných pozicích v českém nohejbalu nekončí. Po osmi letech strávených v křesle trenéra reprezentace se posunuje na pozici vedoucího komise reprezentace. "Bude mít na starosti koordinaci všech reprezentačních celků," popisuje Kleník povahu Šmejkalovy nové práce v rámci ČNS. "V letech strávených u reprezentace prokázal velkou organizační a motivační schopnost a má určitě českému nohejbalu co dát. V nejtěžších chvílích se na něj může obrátit i Petr [Gulda]."

Nepovede však podobná situace ke sporům o pravomoci v rámci národního týmu? Gulda něco podobného vylučuje. "Samozřejmě jsme se bavili o rozdělení rolí, které budeme plnit. Sám mi řekl, že mi absolutně nebude mluvit do mých rozhodnutí, co se týče nominací hráčů a vrcholných akcí, že mi zabezpečí organizační chod reprezentace, a já se tak budu moci věnovat pouze koučování národního týmu," vysvětluje Gulda.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty Petra Kubáska
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články