Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Silniční závod Praha - K. Vary - Praha se pojede už po pětašedesáté

Praha - Nejznámější česká silniční klasika slaví letos malé jubileum. Cyklistický závod Praha - Karlovy Vary - Praha, který je plánován na 25. září, se pojede letos už po pětašedesáté. Poprvé se cyklisté vydali na nejdelší jednodenní závod na českém území už v roce 1921 a do zrušení podniku se odjelo celkem 60 ročníků. Po dlouhé odmlce došlo před čtyřmi lety k obnovení tradice a maraton o celkové délce 268 kilometrů se v současnosti jezdí jako závod kategorie 1.2.UCI. Součástí podniku je tento rok i evropský pohár handicapovaných cyklistů v Praze na Strahově.

Organizátoři přihlásili závod původně do vyšší kategorie 1.1, mezinárodní cyklistická federace však tento posun zamítla. Na vině je údajně přílišná délka trati. "Nevíme úplně přesný důvod, UCI ale tvrdí, že jsme na tuto kategorii příliš dlouhý závod. S tím ale nic neuděláme, Karlovy Vary ani Prahu přisunout blíže nedokážeme," komentoval neúspěch s nadhledem manažer závodu Lubor Tesař. V závodě, který se koná v období mezi Vueltou a mistrovstvím světa, tak sice mohou startovat i jezdci ze stájí ProTour, avšak nikoliv v barvách svých týmů, ale v reprezentačních dresech.

Záznam debaty Téma pro hosty Tomáše Jílka sledujte zde

Před dvěma lety se organizátorům podařilo získat pro start v závodě oba české zástupce v ProTour, Františka Raboně a Romana Kreuzigera. Devátý muž letošní Tour de France Kreuziger sice předčasně ukončil sezonu a podniku se nezúčastní, bronzový závodník z roku 2008 Raboň je ale připraven a opět myslí na přední příčky. "Jsem velice rád, že se podařilo s Frantou (Raboněm) domluvit a věřím, že se nám podařilo i postavit mu kvalitní tým na podporu, aby mohl být konečně vyryt na poháru pro vítěze," dodal Tesař. "Podařilo se nám vymyslet i zajímavější trať, přibyly dva nové, vyloženě cyklistické úseky, které by mu mohly vyhovovat."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články