Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nečekané drama v závěru Švédové zvládli a postupují i s Portugalskem

Uherské Hradiště - Utkání mezi Portugalskem a Švédskem, které se po celý průběh vyvíjelo ve prospěch postupu obou týmů, zvrátil svým gólem v závěru střídající Gonzalo Paciencia. Jenže Švédsku se ještě minutu před koncem podařilo srovnat, a tak si postup do semifinále přece jenom zajistily oba týmy. Portugalsko tak narazí v Olomouci na Německo, Švédy zase na Letné čeká severský duel s Dánskem.

Portugalsko do utkání vstoupilo ve výborné fazoně. Hned v první čtvrthodině zápasu si vytvořilo tři vynikající příležitosti skórovat, když výborně kombinovalo na polovině Švédska. To naopak prakticky jen v bloku bránilo a nestačilo zaznamenávat pohyb útočících hráčů soupeře.

V šesté minutě si na hranici vápna skvěle narazili Carvalho s Cavaleirem a první jmenovaný se dostal sám před Carlgrena. Švédského brankáře si záložník Sportingu posadil na zem a snažil se jej obejít a zakončovat do prázdné brány, ale Carlgren ještě stačil míč vypíchnout a Carvalho si tak branku v úvodu nepřipsal.

O sedm minut později se již Portugalci mohli radovat, jenže střela kapitána Sergia Oliveiry zpoza vápna mířila jen těsně nad břevno. Za pár minut se k další střele dostal Ricardo, jenž se uvolnil na dvaceti metrech, popošel si ke střele, ta se ale neustále zvedala nad bránu.

Švédové se do utkání dostávali velmi ztěžka a pouze na konci úvodní půle o něco více prověřili obranu hostí, která v prvních pěti poločasech na turnaji neobdržela ani jednu branku. 

Švédsko se probudilo až zkraje druhé půle, když šest minut po změně stran přišel skvělý centr Guidettiho z pravé strany na zadní tyč, kde číhal Kiese Thelin. Jeho hlavička v jasné pozici se však odrazila jen od země nad břevno.

Aktivita Švédů ovšem poměrně rychle povadla a Portugalci po většinu druhého poločasu drželi míč. Severský celek věděl, že díky skóre 2:0 pro Itálii v souběžně hraném zápase mu stačí skóre 0:0, Portugalci se zase příliš do útoku nehnali, protože by si prakticky pojistili první místo, které znamenalo jistý duel s Německem.

Portugalci se přece jenom gólu dočkali, když se osm minut před koncem před vápnem uvolnil střídající Gonzalo Paciencia a střelou k bližší tyči poslal Selecao do vedení. Švédové se ihned snažili o vyrovnání a mohli ho slavit již po pěti minutách, když Guidetti obdržel pas a mohl jít sám na Josého Sá, portugalského brankáře však neprostřelil.

V 89. minutě se ale Švédové trefili. K odraženému míči se se štěstím dostal Tibbling, přehnal se přes tři nedůrazné obránce Selecaa a zakončil skákavou střelou ke vzdálenější tyči. Zbytek zápasu se již odehrával zcela v nulovém tempu, Portugalsko tak ovládlo skupinu B a Švédové si zajistili velmi nečekaný postup do další fáze.

Portugalsko - Švédsko 1:1 (0:0)

Branky: 82. Paciencia - 89. Tibbling. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos (všichni Fr.). ŽK: S. Oliveira - Lewicki. Diváci: 7263.

Portugalsko: Sá - Esgaio, P. Oliveira, Ilori (29. Figueiredo), Guerreiro - Mário, Carvalho, S. Oliveira - B. Silva - Ricardo (74. Medeiros), Cavaleiro (58. Paciencia). Trenér: Rui Jorge.
Švédsko: Carlgren - Lindelöf, Miloševič, Baffo (80. Helander), Augustinsson - Hrgota (52. Tibbling), Hiljemark, Lewicki, Khalili (83. Quaison) - Kiese Thelin, Guidetti. Trenér: Ericson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články