Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Žlutý dres mění majitele. Aru přebírá vedení od Frooma, etapu vyhrál Bardet

Peyragudes (Francie) – Fabio Aru je novým lídrem Tour de France. V cíli dvanácté etapy na Peyragudes dojel třetí za Romainem Bardetem a Rigobertem Uránem, a díky tomu, že v závěru odpadl Chris Froome, přebírá italský závodník vedení. V čele závodu má náskok šesti vteřin na Frooma. Vítězství v etapě slaví domácí Bardet.

Chris Froome v cíli ztratil dvaadvacet vteřin na vítězného Romaina Bardeta a jen o dvě méně na Fabia Arua, což mu nakonec nestačilo na udržení vedení. Žlutý dres tak ve třinácté etapě vůbec poprvé ve své kariéře poveze Aru. "Bylo to hodně těžké. Dal jsem tomu všechno, ale v závěru jsem už neměl z čeho brát," líčil Froome, který nikdy předtím vedení na Tour neztratil.

Pro Arua jde o obrovský úspěch a zadostiučinění po sezoně, v níž musel vynechat stý ročník Giro d'Italia. "Je to to největší, čeho jsem mohl dosáhnout. Nikdy jsem si nemyslel, že to zvládnu. Dnešek byl hodně těžký a i v dalších dnech nebude vůbec lehké vedení držet. Ale já i můj tým pro to uděláme všechno," popisoval Aru.

"Nikdy jsme tady neměli tak silný tým. Já jsem zaútočil dvě stě metrů před cílem a věřil jsem, že to vyjde," popisoval v cíli Bardet, který na Arua v průběžném pořadí ztrácí 25 vteřin. Čtvrtý je Rigoberto Urán (+55), pátou příčku drží Daniel Martin (+1:41). Nejlepším z Čechů byl v etapě Roman Kreuziger, který dorazil 33. s mankem jedenácti a půl minuty na vítěze.

Mezi závodníky, kteří v etapě výrazně ztratili, patří Nairo Quintana (+2:04), Alberto Contador (+2:15) a Jakob Fuglsang (+27:42). Posledně jmenovaný trpěl následkem poraněného zápěstí a lokte, s bolestnou grimasou odpadl už ve stoupání na Port de Bales. Sen dánského jezdce o místě na pódiu Tour de France se rozplynul.

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Žlutý dres: Fabio Aru (Astana)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 12. etapa probíhala?

Na startu dne se hádalo, zda dopředu půjdou domácí favorité Thibaut Pinot či Pierre Rolland, nebo zda se o vítězství v prestižní etapě pokusí jiní. Nakonec došlo na druhou možnost. Únik s oběma Francouzi nedostal prostor, naopak rozjeli se Steven Cummings, Thomas De Gendt a překvapivě i Michael Matthews s Marcelem Kittelem, které zajímala sprinterská prémie.

Více než desetičlenná skupina ujížděla a v jeden moment si nastřádala až sedmiminutový náskok. Po sprinterské prémii, kterou získal Matthews před Kittelem, už ale jejich odstup začal klesat. Na největším stoupání dne, Port de Bales, se vepředu utrhl Cummings, jeho náskok už ale byl pouze na dvou minutách a postupně klesal stále níže, až se rozplynul.

Peloton už totiž terorizovali jezdci ze Sky, jejichž tempo řádně osekalo hlavní skupinu – jedním z prvních, kteří se neudrželi, byl s obandážovanou rukou jedoucí Jakob Fuglsang. Dánský závodník trpěl následky pádu z předchozí etapy a ztratil své dosavadní páté místo v průběžné klasifikaci. Poraněné zápěstí a loket ho o šance připravily.

Veliké problémy měl Nairo Quintana, který na rozdíl od Fuglsanga na Port de Bales vyjel s nejlepšími, avšak jakmile se po sjezdu začala zvedat silnice na Col de Peyresourde, odpadl z první skupiny. Jeho už tak chatrné šance na vítězství na Tour de France tak definitivně skončily. Kolumbijec si bezmocně vystoupil, protože už nestačil tempu Teamu Sky.

Na vrcholu stoupání na Peyresourde už zbylo vepředu pouze deset závodníků, naopak vedle Fuglsanga a Quintany už z boje o celkové pořadí vypadával i Alberto Contador, který ztratil kontakt pouhých několik set metrů pod nejvyšším bodem stoupání. Následoval dvoukilometrový sjezd a jen o trochu delší výšlap s průměrem 8,4 %.

Dlouho nikdo nic nezkoušel a všichni tiše trpěli v závěsu za posledním domestikem ze Sky Mikelem Landou. Hru na čekanou ukončil až 700 metrů pod vrcholem George Bennett, jeho nástup ale ještě přišel příliš brzy. Došlo tak až na jakýsi vrchařský sprint, který odstartoval na prudké rampě Fabio Aru. Spolu s ním nastoupili i Romain Bardet a Rigoberto Urán.

Zdálo se, že tak pozdní útok nemůže způsobit větší problémy. Avšak stalo se nečekané – Froome se nedokázal udržet za koly ostatních a propadal se ve skupině níže a níže. Aru s Bardetem a Uránem toho využili v prudkých posledních metrech a navýšili svůj náskok. Vyhrál nakonec Bardet před Uránem, avšak třetí Aru má speciální důvod k oslavě.

Díky bonifikaci za třetí příčku a dvacetivteřinovému manku Frooma totiž poprvé v kariéře přebírá žlutý dres. V čele průběžné klasifikace má nyní Aru náskok šesti vteřin na britského obhájce. Třetí je Bardet, jehož odstup činí 25 sekund.

Tour de France - 12. etapa (Pau - Peyragudes, 214,5 km):

1. Bardet (Fr./AG2R) 5:49:38, 2. Urán (Kol./Cannondale), 3. Aru (It./Astana) oba -2, 4. Landa (Šp./Sky) -5, 5. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates) -7, 6. D. Martin (Ir./Quick-Step) -13, 7. Froome (Brit./Sky) -22, 8. Bennett (N. Zél./LottoNL), 9. S. Yates (Brit./Orica) oba -27, 10. Nieve (Šp./Sky) -1:28, ...33. Kreuziger (Orica) -11:30, 72. Cink (Bahrajn Merida) -20:08, 172. Štybar (Quick-Step) -34:46.

Průběžné pořadí: 1. Aru 52:51:49, 2. Froome -6, 3. Bardet -25, 4. Urán -35, 5. D. Martin -1:41, 6. S. Yates -2:13, 7. Landa -2:55, 8. Quintana (Kol./Movistar) -4:01, 9. Bennett -4:04, 10. Meintjes -4:51, ...26. Kreuziger -32:20, 55. Cink -1:03:14, 107. Štybar -1:34:53. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články