Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vítězství a žlutý dres slaví Geraint Thomas, pro Valverdeho a Izagirra Tour skončila

Düsseldorf – Žlutý dres pro vedoucího závodníka Tour de France obléká po úvodní časovce Geraint Thomas. Britský závodník porazil na čtrnáctikilometrové trati druhého Stefana Künga o pět sekund. Neuspěl domácí favorit Tony Martin. Závod skončil pro dva španělské závodníky – po tvrdém pádu museli odstoupit Alejandro Valverde a Jon Izagirre. V osobě druhého jmenovaného ztratil lídra své stáje Ondřej Cink.

Němečtí fanoušci v sobě dusí zklamání. Jejich miláček Tony Martin sice vedl na mezičasu, avšak ve druhé části časovky zvadl a nakonec na Gerainta Thomase nestačil. Německý Grand Départ tak pro domácí publikum neskončil vytouženým výsledkem, Martin se musí spokojit se čtvrtou příčkou. 

Kdo rozhodně není spokojený, je Alejandro Valverde. Španělský veterán neodhadl rychlost nájezdu do jedné z ostrých zatáček, vrazil do bariéry a zlomil si kolenní čéšku. Poté, co se Valverde dlouho nedokázal zvednout ze silnice, přišla zpráva o jeho odstoupení.

Letošní Tour pro hlavního pomocníka Naira Quintany skončila po necelých deseti kilometrech. Pro Španěly ale záhy přišla ještě jedna špatná zpráva – odstoupit po pádu musel i Jon Izagirre. Ten byl přitom na Tour jako lídr stáje Ondřeje Cinka Bahrajn-Merida.

Quintana přišel ve Valverdem o hlavní pomoc pro nadcházející horské etapy. V cíli navíc nemohl být spokojený ani se svým časem. Na Chrise Frooma, který zajel šestý nejrychlejší čas, ztratil 36 vteřin. Jen o vteřinu méně nechal na trati i Richie Porte a oběma tak úvod Tour příliš nevyšel. Ztracený čas budou muset nahánět v horských etapách.

Z českých závodníků na tom byl v Düsseldorfu nejlépe Zdeněk Štybar, který na vítězného Thomase ztratil 39 vteřin. O dalších sedmnáct vteřin zpět byl Roman Kreuziger, Ondřej Cink ztratil na vítěze minutu a třináct sekund. Po svém debutu na Tour de France ale posledně jmenovaný spíše než svůj vlastní výkon řešil Izagirrovo odstoupení – Cinkův tým totiž ztratil lídra pro celkové pořadí.

Jak 1. etapa probíhala?

Za deštivého počasí zahájil letošní ročník Tour de France její vůbec nejmladší účastník a zároveň oslavenec – Elie Gesbert se totiž narodil před rovnými 22 lety. Jeho výkon ale vody nerozvířil, skutečně silné časy přišly až s pozdějšími závodníky. Jedním z nich byl Vasil Kirijenka, který šel s časem 16:11 do vedení. Běloruský jezdec jel výtečně a popřel předpoklady, že by mu takto krátká trať neměla sedět.

Méně šťastní závodníci mezitím na kluzké vozovce padali – k zemi šla hned trojice závodníků z LottoNL-Jumbo (George Bennett, Dylan Groenewegen a favorizovaný Primož Roglič), ještě prudší pád měl francouzský univerzál Tony Gallopin, který v rychlosti vrazil do bariéry. Všichni doplatili na ostré zatáčky poblíž břehů Rýna.

Nejhorší osud ale potkal Alejandra Valverdeho, který přepálil rychlost, s níž najel do zatáčky, a vletěl do hrazení. Zůstal ležet na silnici a brzy bylo jasné, že jeho zranění je vážné. Pro jednoho ze spolufavoritů Tour a klíčového pomocníka Naira Quintany letošní Tour skončila už po několika kilometrech. Až po skončení časovky navíc přišla zpráva o odstoupení dalšího Španěla Jona Izagirra.

Začtěte se do našeho Průvodce Tour de France 2017:

Zatímco někteří nešikovně klouzali po asfaltu, Kirijenka se dlouho držel na čele pořadí a naohrozil ho čas Mattea Trentina, ani ten od kolegy z týmu Michala Kwiatkowského. Byl to tak až další závodník z Teamu Sky Geraint Thomas, kdo se před běloruskou lokomotivu dostal – a to výrazně, o sedm sekund. V tu chvíli už začínali jít na start hlavní favorité jak pro etapu, tak pro celkové pořadí.

Halasní němečtí fanoušci dali okamžitě vědět, když se na startu objevil Tony Martin. Čtyřnásobný mistr světa vstupoval do časovky jako hlavní favorit a domácí publikum o tom dobře vědělo. Decibely šly nahoru při průjezdu prvním mezičasem, kde Martin o vteřinu vedl a všichni jej očima tlačili směrem do cíle.

Zaposlouchejte se do nového dílu Velo fokus podcastu:

Avšak Martin na dlouhých úsecích podél Rýny očekávání nenaplnil a dorazil až o osm vteřin za Thomasem, který v té chvíli už věděl, že se s největší pravděpodobností oblékne do žlutého dresu. To se nakonec i potvrdilo, když ho nedokázal porazit ani Stefan Küng. Thomas měl velikou smůlu v květnu na Giro d'Italia, nyní si vše vynahradil slavným vítězstvím.

"Rozhodně jsem to nečekal, ani jsem na to nepomyslel. V týmu se koukali spíš na Kwiatkowského nebo Frooma. Měl jsem letos hodně problémů, ale tohle je úžasné," říkal navýsost spokojený Thomas v cíli. "Pokud jste moc neriskovali, tak to tak nebezpečné nebylo," dodal zřejmě s poukazem na Valverdeho.

Souboj hlavních favoritů vyzněl pro Chrise Frooma, který najel na Richieho Porta pětatřicet a na Naira Quintanu šestatřicet sekund. Obhájci vítězství tak časovka bezezbytku vyšla a s náskokem i šestou příčkou v cíli může být velmi spokojený. Dvaačtyřicet vteřin ztratil na svého letitého soupeře Alberto Contador.

Češi dorazili do cíle relativně spokojení, hlavně ale nezranění. "Jsem spokojený, že jsem nespadl, protože v zatáčkách to přes přechody bylo těžké. Byl jsem možná zbytečně trochu opatrný, ale nevím, jestli by mi to v cíli pomohlo," líčil Štybar. "Po celé délce trati byli diváci, atmosféra byla skvělá. Těším se, až se dostaneme do Francie," dodal Cink.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 1. etapa (časovka jednotlivců na 14 km v Düsseldorfu:

1. Thomas (Brit./Sky) 16:04, 2. Küng (Švýc./BMC) -5, 3. Kiryjenka (Běl./Sky) -7, 4. Martin (Něm./Kaťuša) -8, 5. Trentin (It./Quick-Step) -10, 6. Froome (Brit./Sky) -12, 7. Van Emden (Niz./LottoNL), 8. Kwiatkowski (Pol./Sky) oba -15, 9. Kittel (Něm./Quick-Step), 10. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data) oba -16, ...31. Štybar (Quick-Step) -39, 78. Kreuziger (Orica) -56, 117. Cink (Bahrajn Merida) -1:13. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články