Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Mrazivý Valonský šíp vyhrál Velšan Williams, po pěti letech slaví také Niewiadomá. Favorité odstoupili

Letošním vítězem Valonského šípu se v belgickém městě Huy stal Stephen Williams, který nezadržitelně nastoupil v závěrečném prudkém stoupání. Závod proběhl ve velmi chladném počasí, které obnášelo déšť, kroupy i sníh. Největší favorité jako Mattias Skjelmose či Tom Pidcock závod nedokončili. Závod žen vyhrála Kasia Niewiadomá, která se z profesionálního vítězství raduje po pěti letech.

Valonský šíp 2024
zdroj: ČTK / Profimedia

V Belgii podobně jako v Česku momentálně panuje chladné počasí, což závodníci na letošním Valonském šípu poznali skutečně detailně. Ty tam byly krátké dresy, celý peloton se zahalil do bund a dlouhých kalhot. Pršelo, padaly kroupy a na některých místech i sněžilo: to všechno byl Valonský šíp 2024.

Chladné počasí nevydrželi favorizovaní Mattias Skjelmose, Marc Hirschi a Tom Pidcock –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ani jeden se do cíle nepodíval. Naopak Sören Kragh Andersen se pokusil podmínky využít ve svůj prospěch a zaskočit zbytek startovního pole sólovým útokem. Šanci si držel ještě patnáct kilometrů před posledním výjezdem na Mur de Huy, ale i jemu začaly rychle docházet síly.

A tak došlo na tradiční scénář Valonského šípu: nájezd větší skupiny do závěrečného stoupání Mur de Huy, které má v klíčových místech pasáže s více než dvacetiprocentním sklonem. V minulých letech tu vládl Alejandro Valverde, po něm Julian Alaphilippe, vloni zvítězil Tadej Pogačar. A letos?

Letos zvítězil Stephen Williams. Velšský vrchař, který v lednu vyhrál etapový Tour Down Under, potvrdil svou letošní skvostnou formu. Tři sta metrů před cílem nezadržitelně vyrazil po levé straně úzkého stoupání a žádný ze soupeřů, ať už to byl Richard Carapaz či Benoit Cosnefroy, neměli na to zareagovat.

Závodník týmu Israel-Premier Tech svůj náskok udržel až do cíle a zvítězil před druhým Kévinem Vaquelinem. "Tenhle závod jsem roky sledoval jen v televizi... Dnešní počasí mi tolik nevadilo," hodnotil v cíli Valonského šípu. Třetí skončil domácí Maxim van Gils, čtvrtý je Cosnefroy, který před týdnem vyhrál "druhý" z tradičních "šípů", tedy Brabantský šíp.

"Poslední kilometr jsem se cítil jako kus ledu. Je opravdu hodně velká zima, jeden z nejhorších dnů, které jsem na kole zažil," řekl v cíli francouzský cyklista týmu Decathlon-Ag2r.

Stephen Williams
zdroj: ČTK / Profimedia

Cyklistický závod Valonský šíp (WorldTour) - 198,6 km:

1. Williams (Brit./Israel-Premier Tech) 4:40:24, 2. Vauquelin (Fr./Arkéa-B&B Hotels) stejný čas, 3. Van Gils (Belg./Lotto Dstny), 4. Cosnefroy (Fr./Decathlon AG2R La Mondiale), 5. Buitrago (Kol./Bahrain-Victorious) všichni -3, 6. Johannessen (Nor./Uno-X Mobility) -10.

Niewiadomá slaví první vítězství do roku 2019

Ženám pršelo také, ale přece jen se díky pozdějšímu startu dokázaly vyhnout nejhoršímu. Na peloton se dokonce i místy usmálo slunce, zatímco vepředu pracovala dvojice Sara Martín a Julie van de Velde, která měla ještě patnáct kilometrů před finišem slušnou šanci na úspěch. Jenže podobně jako mezi muži Kragh Andersen, ani v tomto případě se únik neradoval.

Ve startovním poli byly pouze dvě minulé vítězky: Marta Cavalliová a Demi Volleringová. K favoritkám se ale řadily také závodnice týmu Lidl-Trek v čele s vítězkou letošního Kolem Flander, Italkou Elisou Longo Borghiniovou, nebo její mladou krajankou Gaiou Realiniovou. A nescházela ani mistryně světa Lotte Kopecky.

Vítězství ale nakonec slaví ta, která na něj čekala posledních pět let. Polská vrchařka Kasia Niewiadomá se v silničním závodě radovala naposledy před pěti lety na britském Women's Tour. Od té doby ji provázelo spoustu smůly (s výjimkou výhry na gravelovém MS). Jen před několika týdny těsně prohrála ve finiši závodu Kolem Flander.

Na Valonském šípu ale byla nejsilnější. Volleringová jela celé Mur de Huy tempově z první pozice a na posledních 200 metrech už s ní zůstaly pouze Longo Borghiniová a Niewiadomá. V závěrečném zlomu pak polská závodnice jako jediná dokázala ještě zrychlit a zaslouženě zvítězila před druhou Volleringovou, která tak v roce 2024 stále čeká na triumf.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články