Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Žlutý dres je zpátky tam, kde už jednou byl. Má ho Alaphilippe, vyhrál král úniků De Gendt

Julian Alaphilippe je zpátky ve žlutém dresu. Francouz zvládl skvěle závěr osmé etapy a v průběžném pořadí se vrátil na úplné čelo. Napínavou etapu vyhrál těsně po dvousetkilometrovém úniku Thomas de Gendt, za ním dojeli druhý Thibaut Pinot před třetím Alaphilippem. Roman Kreuziger dorazil v hlavním poli na 25. místě a stejná pozice mu patří i v celkové klasifikaci.

Thomas de Gendt
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Ve třetí etapě jej získal, v šesté ztratil, v osmé dobyl znovu. Julian Alaphilippe nastoupil v závěru dne, kdy nejprve na posledním stoupání získal pět bonusových vteřin, aby vzápětí pokračoval ve svém útoku společně s Thibautem Pinotem. Vítězného Thomase de Gendta nedojeli, ale Alaphilippe je zpátky ve žlutém.

Skvělý den měl De Gendt, který se v úvodu etapy dostal do silného úniku a jako jediný v něm vydržel až do samého konce. Belgický specialista na úniky dostál své reputace a vyhrál druhou etapu na Tour de France v kariéře. "Peloton se přibližoval, ale já dělal vše proto, aby mě nechytil," shrnul v cíli De Gendt.

Jak etapa probíhala?

Osmá etapa nevypadala možná tak náročně na papíře, ale jakmile se do úniku vydala jména jako Thomas de Gendt a Alessandro de Marchi, bylo zřejmé, že to pro nikoho snadné nebude. Tím spíše, že v čelní skupině byli také Niki Terpstra s Benem Kingem – šlo o obrovskou palebnou sílu a bylo na pelotonu, jestli ji bude chtít stáhnout zpátky.

Ukázalo se, že ano. Horečná aktivita stájí EF Education First a Astana snížila ztrátu hlavního pole na uprchlíky, z nichž před posledními dvěma ze sedmi vrchařských prémií zbyli už jen De Gendt a De Marchi. Závěr dne připomínal prostředí ardenských klasik a v pelotonu byli zájemci o etapový triumf.

Patnáct kilometrů před finišem přišla závěrečná prémie, na níž De Gendt utrhl svého posledního kolegu z úniku a uháněl do cíle. Za ním se ale děly věci: Julian Alaphilippe totiž nastoupil společně s Thibautem Pinotem. Alaphilippe získal pět bonusových vteřin, snížil náskok Giulia Cicconeho v průběžném pořadí na jedinou sekundu a navíc pokračoval dál.

Společně s Pinotem uháněli, zatímco Ciccone se v kopcovitém terénu zuby nehty držel v kontaktu s hlavní skupinou. Vynikající formu ale ukázal především De Gendt, který se udržel před oběma Francouzi až za cílovou čáru. Dvě stě kilometrů v úniku belgického fenoména nezlomilo a v cíli mohl slavit, stejně jako znovu žlutý Alaphilippe.

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa (Macon - St. Étienne, 200 km):

1. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal) 5:00:17, 2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 3. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) oba -6, 4. Matthews (Austr./Sunweb), 5. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 6. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 7. Meurisse (Belg./Wanty-Gobert), 8. Van Avermaet (Belg./CCC), 9. Bernal (Kol./Ineos), 10. Thomas (Brit./Ineos), ...25. Kreuziger (Dimension Data) všichni -26.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe 34:17:59, 2. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -23, 3. Pinot -53, 4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -1:10, 5. Thomas -1:12, 6. Bernal -1:16, 7. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:27, 8. Urán (Kol./EF Education First) -1:38, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -1:42, 10. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:45, ...25. Kreuziger -3:28. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články