Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Schurter má sedmý titul mistra světa, na životní úspěch dosáhla Courtneyová

Nino Schurter na světovém šampionátu v domácím prostředí získal zlato. Ve švýcarském Lenzerheide se stal počtvrté za sebou a celkem posedmé světovým šampionem. Ondřej Cink dojel šestnáctý. Mistryní světa je teprve dvaadvacetiletá Američanka Kate Courtneyová. V posledním kole využila zaváhání Dánky Anniky Langvadové a dostala se na první příčku, kterou už udržela. Jitka Škarnitzlová dojela osmnáctá.

Nino Schurter
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Rolf Simeon

Dvaatřicetiletý Schurter nabídl tisícovkám fanoušků podél trati takticky dokonalé představení. Od začátku jezdil v čele, a přestože jeho tempu stačil Kerschbaumer, suverén posledních sezon a úřadující olympijský šampion měl situaci pod kontrolou.

Zvýšením tempa nedopustil, aby se k vedoucímu duu dotáhl Van der Poel a na konci předposledního z osmi okruhů setřásl i Itala. Vytvořil si pak natolik komfortní náskok, že poslední desítky metrů už jel triumfálně s rukama nad hlavou. V cíli si pak vychutnával opojné chvíle vítězství v objetí s dcerkou Lisou Sophií.

"Bylo to dnes neuvěřitelné závodit tady na domácí půdě, něco naprosto úžasného. Lidé mi hodně fandili a velmi hlasitě mě hnali dopředu. Nejlepší pocity, co jsem kdy prožil," radoval se v cíli Schurter.

Netajil ale zároveň, že uhájení trůnu ho stálo hodně sil. "Byl to velmi těžký závod. Cítil jsem, že dnes nemám ty úplně nejlepší nohy, pořád jsem v nich ještě pociťoval týmovou štafetu a nebyl jsem tak čerstvý, jak bych potřeboval. Opravdu to na trati moc bolelo a trpěl jsem, ale povzbudilo mě, když jsem viděl, že Kerschbaumer je na tom stejně," uvedl Schurter, jenž ve středu výrazně pomohl Švýcarsku k prvnímu zlatu.

Kerschbaumer dorazil do cíle o 11 sekund později, Van der Poelovo manko bylo ještě o minutu větší. "Hlavně jsem nechtěl dát šanci Van der Poelovi, aby se k nám dostal. A Gerhard každopádně zaslouží velké uznání a respekt, protože byl dnes hrozně silný. Navíc zvládl zajet tak skvělý závod v takovéhle nadmořské výšce," ocenil Schurter.

Ondřej Cink
zdroj: ČTK/Červený Michal

Zklamaný byl jeden z hlavních aspirantů na pódium Francouz Maxime Marotte. Dlouho se sice v průběžném pořadí pohyboval na hraně první desítky, místo vylepšení pozice však finišoval až čtrnáctý. Kvůli zranění nestartoval Novozélanďan Samuel Gaze, jenž v březnu v úvodu Světového poháru v jihoafrickém Stellenboschi zaskočil Schurtera. Od světového šampionátu v Champéry v roce 2011, kdy slavil jediný titul z MS v olympijské disciplíně cross country Kulhavý, dokázal Schurtera v boji o světové medaile porazit pouze v roce 2014 Francouz Julien Absalon.

V norském Hafjellu tehdy Schurter dojel druhý. Dnešním triumfem se Švýcar dotáhl na Absalona co do počtu cenných kovů z individuálních závodů MS. Oba jich mají na kontě devět, Absalon ale vyhrál pouze pětkrát.

Držitel bronzu z MS 2015 Cink byl sice po úvodním kole až na konci třetí desítky, ale probojoval se postupně dopředu. Podobně se dral vpřed i Škarnitzl, zatímco po prvním okruhu osmnáctý Kulhavý byl v konečném účtování až čtyřiačtyřicátý. Jan Vastl závod nedokončil. 

"Škoda toho startu. Byla tam tlačenice, a prostě mi to nevyšlo, ale pak jsem se cítil dobře. Během druhého kola jsem se dostal ze sedmadvacátého někam k osmnáctému místu, ale chybělo mi to pak v závěru. Tam už jsem měl krizi, i proto, že druhé a třetí kolo jsem jel fakt nadoraz. Celkově jsem ale spokojený s tím, jak sezona probíhala. A budu se soustředit na příští rok, kdy už by měly přijít větší cíle," uvedl Cink.

Škarnitzla mrzelo, že mu nevyšlo poslední kolo. "Chyboval jsem a pak mě to ve spurtu stálo tři místa. Jinak mi to ale docela jelo. V Lenzerheide se mi stabilně vcelku daří, ale musím přiznat, že těch pár míst ke spokojenosti mi ještě chybělo," prohlásil Škarnitzl.

Zlato Američanky Courtneyové je překvapením šampionátu

O triumfu teprve dvaadvacetileté rodačky z Kalifornie se rozhodlo v posledním sedmém okruhu zhruba sedm minut před koncem. Mistryně světa z Nového Města na Moravě před dvěma lety Langvadová jezdila dlouho neohroženě v čele, ale Courtneyová její náskok stahovala. V osudný moment se Langvadová zastavila při výjezdu do kopce ve spleti kořenů, zatímco Američanka zůstala v sedle.

Langvadová už nenašla síly na odpověď a do cíle dojela s mankem 47 sekund, Battyová ztratila téměř dvě minuty. "Byl to dnes velmi těsný závod. Snažila jsem se udržovat průběžně co nejmenší odstup, jet pořád stejně a zůstat pozitivně naladěná. Když jsem se k Annice dotáhla, bylo třeba jet chytře. Věřila jsem, že má chvíle přijde. A opravdu přišla," uvedla Courtneyová, která má za sebou první sezonu mezi elitou. Loni byla na světovém šampionátu druhá v závodě žen do 23 let.

Kate Courtneyová
zdroj: ČTK/Červený Michal

Pikantní na duelu o zlato bylo, že Courtneyová s Langvadovou letos na začátku sezony vyhrály společně prestižní Cape Epic, maratonský etapový závod dvojic. "Je to pro mě samozřejmě po všech stránkách jedinečný triumf. Nesoustředila jsem se však na Anniku, ale na sebe. Věděla jsem už z Cape Epicu, jak moc silná je, to mi tedy věřte," ujistila s úsměvem Courtneyová.

"Ale držela jsem se svého plánu a ten zafungoval, kompletně vše do sebe zapadlo, jak mělo," dodala. Bez medaile nakonec skončila Švýcarka Jolanda Neffová. Domácí favoritka a obhájkyně loňského titulu z australského Cairns jezdila takřka celý závod na čtvrté pozici a nedokázala ji vylepšit. Za vítězkou zaostala o dvě a čtvrt minuty. Pětačtyřicetiletá norská legenda Gunn-Rita Dahleová-Flesjaaová, jež vyhrála MS v letech 2002 a 2004 až 2006, byla devátá.

Škarnitzlová měla na 18. příčce ztrátu více než sedmi minut. Karla Štěpánová obsadila 27. příčku s více než desetiminutovým mankem, Hana Ježková dojela pětačtyřicátá.

Mistrovství světa na horských kolech v Lenzerheide (Švýcarsko):

Cross country:

Ženy - elite (29,4 km): 1. Courtneyová (USA) 1:34:55, 2. Langvadová (Dán.) -47, 3. Battyová (Kan.) -1:58, 4. Neffová (Švýc.) -2:13, 5. Wloszczowská (Pol.) -3:15, 6. Smithová (Kan.) -3:39, ...18. Škarnitzlová -7:07, 27. Štěpánová -10:38, 45. Ježková (všechny ČR) -2 kola.

Muži - elite (33,6 km): 1. Schurter (Švýc.) 1:29:21, 2. Kerschbaumer (It.) -11, 3. M. Van der Poel (Niz.) -1:14, 4. Avancini (Braz.) -1:53, 5. Vogel -1:54, 6. M. Flückiger (oba Švýc.) -2:00, 7. Carod -2:16, 8. Sarrou (oba Fr.) -2:38, 9. Braidot (It.) -2:45, 10. Litscher (Švýc.) -3:04, ...16. Cink -4:25, 20. Škarnitzl -4:31, 44. Kulhavý (všichni ČR) -7:37.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články