Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokejista sezony Tipsport Extraligy v ledním hokeji 2023/2024

Contadorův útok vyšel. Soupeři ztratili 20 vteřin, Froome ještě jednou tolik

Antequera – Útoky Alberta Contadora jsou dominujícím rysem letošní Vuelty. Ve dvanácté etapě se Španělovi podařilo získat dvacet vteřin na své soupeře. Ještě více ztratil po dvou pádech Chris Froome, červený dres lídra ale před Vincenzem Nibalim drží dále. Svou druhou letošní španělskou etapu vyhrál Tomasz Marczynski.

Alberto Contador
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Fotoreporter Sirotti Ste

Alberto Contador neskládá zbraně a deváté místo v průběžném pořadí pro něj znamená jen velmi málo – rozhodně tedy nic, co by se bál ztratit. Ukázala to, jako už letos v závodě poněkolikáté, i dvanáctá etapa. Španělský jezdec se zvedl ze sedla dvacet kilometrů před cílem a ve svazích Puerto del Torcar se pokoušel ujet spolu s Nicolasem Rochem.

Byl to nerovný boj, samozřejmě. Contador záhy Roche setřásl a jel sám proti pelotonu plnému hvězd a domestiků Teamu Sky. V časovkářském posedu si vybudoval půlminutový náskok a navíc se k němu z úniku stáhl Edward Theuns. Společně se pokoušeli urvat cenné vteřiny na úkor konkurentů v průběžném pořadí. Dlouho to nevypadalo kdovíjak.

Contadorův útok ale dostal úplně jiný náboj v okamžiku, kdy Chris Froome nejprve upadl a musel měnit kolo, aby z něj posléze v zatáčce spadl ještě jednou. Lídr závodu najednou ztrácel na Contadora přes minutu a ujela mu i skupina s dalšími favority. Pokoušel se mu pomoci Wouter Poels, ale manko dolů vůbec nešlo, spíše naopak.

Chris Froome: "Jsem v pohodě, naštěstí. V zatáčce jsem uklouzl, ujelo mi přední kolo. A dvakrát. Naštěstí jsem ztratil 20 vteřin a ne minutu."

Je nám líto, video expirovalo.
Froomův náskok v čele Vuelty se zmenšil

V cíli nakonec Contador získal dvacet vteřin na své soupeře – Vincenza Nibaliho, Estebana Chavese, Michaela Woodse a další. Na Frooma se čekalo ještě o dalších dvacet sekund dále. Lídr závodu projel cílem spolu se svým sekundantem Poelsem a nakonec může být rád, že nenabral ještě větší manko. Jeho náskok nad Nibalim je nyní minutový.

O vítězi dne se rozhovalo z úniku. Tomasz Marczynski se ukázal jako ten nejsilnější ve stoupání na Torcar a po svém triumfu ze šesté etapy přidal další velký úspěch. V cíli měl minutový náskok na zbylé kolegy z úniku, z nichž nejlépe sprintoval Omar Fraile. Třetí příčku v etapě získal po druhém místě z předchozího dne domácí José Joaquín Rojas.

Cyklistický závod Vuelta - 12. etapa Motril - Antequera (160,1 km):

1. Marczynski (Pol./Lotto-Soudal) 3:56:45, 2. Fraile (Šp./Dimension Data), 3. Rojas (Šp./Movistar), 4. Poljanski (Pol./Bora), 5. Clement (Niz./LottoNL-Jumbo) všichni -52, 6. Canty (Austr./Cannondale) -1:42, 7. Perez (Fr./Cofidis), 8. Polanc (Slovin./SAE Team Emirates), 9. Schillinger (Něm./Bora) všichni -2:50, 10. Arroyo (Šp./Caja Rural) -3:00.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 49:22:53, 2. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -59, 3. Chaves (Kol./Orica-Scott) -2:13, 4. De La Cruz (Šp./Quick-Step Floors) -2:16, 5. Kelderman (Niz./Sunweb) -2:17, 6. Zakarin (Rus./Kaťuša) -2:18, 7. Aru (It./Astana) -2:37, 8. Woods (Kan./Cannondale) -2:41, 9. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -3:13, 10. López (Kol./Astana) -3:51.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články