Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krevní vaky z operace Puerto poputují po letech k vyšetřovatelům

Madrid – Jan Ullrich, Alejandro Valverde, Ivan Basso a mnozí další. Operace Puerto odhalila v roce 2006 organizovaný doping v profesionálním pelotonu, který ze své kliniky řídil španělský lékař Eufemiano Fuentes. Deset let poté se krevní vaky z této kauzy dostávají k vyšetřovatelům. Fuentes byl ovšem ve stejném řízení zproštěn obžaloby z toho, že ohrožoval zdraví sportovců.

Ivan Basso v roce 2006
zdroj: ČTK/AP autor: CHRISTIAN HARTMANN

"Jsme konsternováni tím, že to trvalo tak dlouho, ale nyní budeme spolupracovat s ostatními stranami na tom, abychom získali přístup (ke krevním vakům) a určovat naše zákonné možnosti k analyzování těch vaků s krví a plazmou," uvedl generální ředitel Světové antidopingové agentury David Howman. Zmrazené krevní konzervy jsou nyní uloženy v laboratoři v Barceloně.

Přes 200 vaků bylo zabaveno na klinice madridského lékaře Eufemiana Fuentese. Ten dostal v roce 2013 podmíněný roční trest vězení za ohrožování zdraví sportovců, který mu dnes soud zrušil. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že Fuentes neohrožoval zdraví sportovců, protože jim pouze prováděl transfuze a nepodával jim zakázané látky.

Fuentesova činnost byla odhalena krátce před Tour de France 2006. Krevní konzervy zabavené během "Operación Puerto" byly označeny kódy, údajně patřily více než 50 cyklistům včetně hvězd Němce Jana Ullricha a Itala Ivana Bassa. Ti následně nesměli na Tour startovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články