Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Italové mají první vítězství. Viviani přesprintoval konkurenci

Genoa (Itálie) – Vítězem druhé etapy Giro d'Italia se stal po vyrovnaném sprintu závodník stáje Sky Elia Viviani. Na čáře měl více sil než druhý Moreno Hofland a třetí Andre Greipel. Do růžového dresu se stejně jako v loňském roce oblékl Michael Matthews.

Druhá etapa závodu vedla jezdce podél pobřeží Jaderského moře. Vyjíždělo se z Albengy a následovalo 177 převážně rovinatých kilometrů až do cíle v Genoe. Do úniku se brzy dostala pětice jezdců, v níž kromě cyklistů domácích kontinentálních stájí zasáhli i závodníci polského týmu CCC Sprandi plokowice a nizozemského Lotto NL-Jumbo. Jejich náskok místy činil až devět minut, s přibývajícími kilometry se ale začal redukovat.

Peloton situaci kontroloval, o tempo se na čele staraly stáje jako Trek nebo Tinkoff-Saxo. Ale ani jezdci v hlavním poli se nevyhli nepříjemnostem – pádem si prošli například pomocník domácí hvězdy Arua Tiralongo, Haussler z IAM Cycling nebo mladší bratr loňského vítěze Quintany Dayer. Všichni jmenovaní však mohli pokračovat a etapa se nachylovala ke svému konci v hromadném spurtu.

Zhruba 12 kilometrů před cílem však přišel ještě jeden karambol, který tentokrát měl důsledky i pro celkové pořadí. Do hromadného pádu se totiž zapletli mimo jiných i Pozzovivo a Hesjedal, lídři svých stájí v závodě. Museli se velmi rychle vracet zpět, a ne zcela se jim to dařilo, protože na čele hlavní skupiny velmi rychle pracovali Contadorovi pomocníci. Pozzovivo nakonec v cíli ztratil 1:09, Hesjedal se vrátit do čela stihl.

V cílovém sprintu brzy vystartoval Greipel a dlouho to vypadalo, že mu to vyjde. Za ním se však pustili Hofland a Viviani a předvedli souboj bok po boku. Nakonec se těsně prosadil domácí Viviani – jde o první triumf pro Itálii a Sky na letošním Giru. Mění se držitel růžového dresu, který oblékl dnes sedmý Michael Matthews. Australský jezdec zopakoval loňský ročník, kdy se rovněž po druhém dnu dostal do růžového.

Michael Matthews: "Loni to pro mě byl opravdu mimořádný zážitek jezdit v růžovém trikotu, a když se mi teď povedlo se do něj obléknout znovu, je to o to sladší. Včera to byla týmová práce, takže musím poděkovat svým parťákům za to, kde dneska jsem."

Viviani vybojoval první etapový triumf na některé z Grand Tour. "Je to neuvěřitelné, že se mi povedlo vyhrát. Jsme tu, abychom pomáhali Richiemu Portemu v celkovém pořadí, takže nemáme moc lidí do spurtu," uvedl šestadvacetiletý jezdec. V janovských ulicích prý využil znalost trati. "Věděl jsem, že ke konci je to trochu do kopce, a věděl jsem, kudy jet."

Závod skončil už ve druhé etapě pro Pietera Serryho ze stáje Etixx-Quick Step. "Je to hrozná smůla a pro náš tým citelné oslabení. Bude strašně chybět. Holt se o to budeme muset podělit De la Cruz, Bouet a já," řekl Serryho kolega Petr Vakoč. Českého nováčka na Grand Tour zbrzdil hromadný pád deset kilometrů před cílem, jemuž se se štěstím vyhnul. Nabral ale ztrátu téměř tří minut.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 2. etapa Albenga - Janov (177 km):

1. Viviani (It./Sky) 4:13:18, 2. Hofland (Niz./LottoNL Jumbo), 3. Greipel (Něm./Lotto Soudal), 4. Mezgec (Slovin./Giant), 5. Petacchi (It./Southeast), 6. Nizzolo (It./Trek), 7. Matthews (Austr./Orica), 8. Appollonio (It./Giocattoli), 9. Colli (It./Nippo), 10. Tiralongo (It./Astana), ...13. Kreuziger (Tinkoff-Saxo), 36. König (Sky) všichni stejný čas, 139. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -2:48.

Průběžné pořadí: 1. Matthews 4:32:44, 2. Gerrans, 3. Clarke (všichni Austr./Orica), 4. Chaves (Kol./Orica) všichni stejný čas, 5. Kreuziger, 6. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 7. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo), 8. Boaro (It./Tinkoff-Saxo), 9. Rovnyj (Rus./Tinkoff-Saxo) všichni -7, 10. Tiralongo -13, ...40. König -27, 124. Vakoč 3:07.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články