Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Štybar: Nic jsem neřešil, a to mi pomohlo. Sven tlak neunesl

Hoogerheide - Zdeněk Štybar dovršil hattrick na světových šampionátech v cyklokrosu i přesto, že si do souboje s vysoce favorizovaných Belgičanem Svenem Nijsem příliš nevěřil. Domnívá se, že mu pomohl vnitřní klid. Zatím neví, zda se postaví za rok na start mistrovství světa v Táboře a bude duhový dres obhajovat. Rozhodnutí nechá na poslední chvíli. Dříve ale přijde na řadu kromě jiného i svatba s přítelkyní Ine.

Zdeněk Štybar a v závěsu Sven Nijs
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dirk Waem

"Vůbec jsem v to nedoufal, že bych mohl být mistrem světa. Doopravdy jsem to nečekal a nijak speciálně jsem se na to nepřipravoval. Šel jsem do toho z plného zatížení přípravy na silniční sezonu. Věděl jsem, jak těžké bude porazit Svena Nijse, ale neměl jsem co ztratit," prohlásil Štybar.

Před závodem byl naprosto klidný. "Možná až příliš, vůbec jsem to neřešil. Ale třeba mi to pomohlo v tom závěru, že jsem měl uvolněnější hlavu, nebál se odjet a pak jsem měl více sil," mínil Štybar. "Sven byl určitě ve větším stresu z toho tlaku okolo."

Pomohlo počasí

Ještě v sobotu při prohlídce mu blesklo hlavou, že to není trať pro něho, že je moc technická a náročná. "Ale také jsem věděl, že by to mělo při té předpovědi počasí trochu vyschnout, tak jsem do toho šel a tu výzvu přijal," poznamenal Štybar, jemuž do velké míry nahrálo i počasí. "Abych byl upřímný, tak pršet o dva tři dny navíc, tak bych tu nestartoval a Sven by byl mistrem světa," připustil.

Přestože startoval ze zadních pozic, rychle se prokousal dopředu a byl v čele už na konci prvního okruhu. Stálo ho to ale hodně sil. "Startoval jsem někde ze čtvrté lajny, ale přede mnou málem spadli, takže jsem musel nadoraz brzdit. Na začátku té silnice jsem byl někde na 50. až 60. pozici. Povedlo se mi tam propracovat, ale stálo to opravdu hrozně sil," řekl.

Záhy došlo na spolupráci a zároveň i souboj v čele s Nijsem, s nímž se občas neshodl na střídání. "Chtěl jsem ten závod udělat co nejtěžší, protože jsem věděl, že z toho můžu jen profitovat, a pokud pojedeme tři nebo čtyři, je tam pak velká šance na medaili," konstatoval. "Sven byl technicky lepší a na určitých částech silnější, ale pak tu byly zase určité části, kde jsem si říkal, že bychom mohli jet rychleji."

Otec Zdeňka Štybara po závodě:

"Je to nádherný a jsem strašně moc rád, že se to povedlo. Nedá se to ani slovy povědět. Hned po dojetí přišel rozhodčí do depa a vzal si obě Zdeňkova kola. Asi zkoumali, zda tam nemá motor. Ale jak říkám - ten motor tam určitě není, je to v nohou."

Oba si vybrali slabší chvilku a chybovali, pro Štybara byl asi nejtěžším momentem pád zhruba dva okruhy před cílem. "Bylo to asi 200 metrů po tom, co jsem poprvé měnil na hrubý gumy. Jel jsem v plném riziku, hned jsem lehnul a bouchnul se," popsal.

Obával se, že mu Nijs ujede. "On mi taky nakládal a chtěl mi ujet. Já už se bál, že ho nedojedu, ale udělal také chybu," uvedl Štybar. Obavy měl i o stav kola. "Bylo nakřivo přední kolo, ale pak jsem si ho tam nadzvedl na tom můstku, aby se zpátky srovnalo," řekl.

Házení piva mu nevadilo

Dojížděl politý pivem, ale velkou radost si zkazit nenechal. "Pořád preferuji Pilsner Urquell," vzkázal s úsměvem neukázněným fanouškům. Jejich reakci do jisté míry chápe. Možná pramenila z přílišné míry alkoholu, možná kvůli zklamání, že nevyhrál Belgičan. "Někteří fanoušci prostě takto reagují. I Sven asi něco schytal. Je to součást cyklokrosu a z těch 50 tisíc, co tu bylo, se vždy najde pár takových. Ale je to jen pivo, takže s tím jde žít," konstatoval Štybar.

Do debat, zda se za rok v Táboře pokusí o čtvrtý titul, se pouštět nechtěl. "Je to daleko, ale nejspíš ne. Vím, co mě stálo potu se na Tábor připravit na sto procent. Ta trať je dost specifická a nedokážu si představit, že bych tam jel jako sem z těch tréninků a obhajoval titul mistra světa. Ale uvidíme, nechci teď dělat žádné závěry," uvedl Štybar s tím, že rozhodnutí nechá patrně opět na poslední chvíli.

Mluvit moc nechtěl ani o svatbě s dlouholetou přítelkyní Ine, kterou minulý rok požádal o ruku na vrcholku italského průsmyku Stelvio. "Bude někdy po skončení silniční sezony," řekl pouze s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články