Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Čeští cyklokrosaři včetně Radomíra Šimůnka vyjedou na domácí trať

Tábor - S touhou napravit nepovedené vystoupení v úvodním závodě ve Valkenburgu a potěšit domácí diváky půjdou do druhého dílu seriálu světového poháru čeští cyklokrosaři. Na trati v Táboře se poprvé v sezoně představí i česká jednička poslední doby Radomír Šimůnek, jenž v průběhu roku zápolil s několika zdravotními neduhy. Závody sledujte živě od 13:20 na programu ČT sport a našem webu.

Sanne Van Paassenová v Táboře
zdroj: ČTK autor: David Veis

V neděli v Nizozemsku byla maximem šestá příčka Pavly Havlíkové mezi ženami. Reprezentační trenér Stanislav Bambula doufá, že na jihu Čech se povede českým barvám lépe. Na trať vyrazí hned 35 domácích závodníků. Největším zklamáním z úvodního dílu SP byl výsledek Martina Bíny, který v roli největšího adepta na umístění mezi prvními třemi závod vzdal. A Bambula na něho bude spoléhat i nyní. 

"Doufejme, že bude v pořádku a nebude nemocný, nebyl vůbec ve své kůži," přiblížil Bambula. Bína byl přitom krátce předtím druhý v kvalitně obsazeném závodě série bpost bank trofee v belgickém Ronse, jež byl podle jeho slov ještě o dost náročnější než těžká trať na úvod SP.

Stanislav Bambula, reprezentační trenér:

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklokrosaři se chystají na domácí závod SP

Samotný Bína ale možnost jakéhokoliv onemocnění odmítl. "Určitě to nebyl zdravotní problém, sám nevím, co se stalo. Ještě jsem něco takového nezažil. Taková zvláštní nepohoda, asi jsem to nedal psychicky. Po startu mě všechno pálilo, jen jsem se propadal, nemělo to smysl. Klepal jsem se a měl zimnici," přiblížil Bína.

V Táboře, kde se v roce 2001 stal juniorským mistrem světa, touží vše napravit. "Pomůže znalost trati, domácí atmosféra. Jak jsem říkal, mířím letos výš, ale s čím budu spokojený, to prozrazovat nebudu," uvedl Bína. Společně s ním by měl být na startu už i uzdravený Šimůnek. "Asi to nebude úplně špička, ale když už nastupuje do závodu, věřím, že bude připravený dobře," konstatoval Bambula. 

Šimůnek ještě poměrně nedávno zápolil s bakteriálním onemocněním horních cest dýchacích, které léčil antibiotiky. Za normálních okolností by ještě nejel, Tábor si však nechce nechat ujít. "Jeden prestižní závod do roka v Čechách, tam musím být, i když ještě nejsem ve formě. S doktorem jsme uvažovali, jestli jet, nebo ne. I když nejsem stoprocentně připravený, rád budu závodit. Kamarádi, známí i diváci si to zaslouží, i když vím, že nebudu v stoprocentní pohodě," vysvětlil Šimůnek.

Zklamáním byl ve Valkenburgu i výsledek Adama Ťoupalíka mezi juniory. Držitel bronzu z MS dojel až dvacátý. "Nevyšlo mu to podobně jako Bínovi. Věřím ale, že v Táboře se postará o pódium," prohlásil Bambula, jenž očekává nějaký povedený výsledek rovněž od kvarteta Boroš, Skála, Nipl, Paprstka v závodě mužů do 23 let. Mezi ženami bude Bambula opět spoléhat hlavně na Havlíkovou, jež dojela šestá ve Valkenburgu. "To byl vynikající výsledek. Tady v Táboře na pódium určitě má."

Nominace českých cyklokrosařů na druhý závod SP v Táboře:

Muži - elite: Filip Adel, Ondřej Bambula, Martin Bína, Vladimír Kyzivát, Michal Malík, Jan Nesvadba, Lubomír Petruš, Radomír Šimůnek,

muži do 23 let: Michael Boroš, Matěj Lasák, Vojtěch Nipl, Tomáš Paprstka, Radek Polnický, Jakub Skála (všichni A-tým), Karel Pokorný, Jakub Rydval, Karel Svrčina (všichni B-tým),

junioři: Martin Dejmek, Jan Kovář, Lukáš Kunt, Roman Lehký, Adam Ťoupalík, Adrian Šírek (všichni A-tým), Josef Bařtipán, Jakub Honzík, Vít Papež, Jiří Petruš, Jaroslav Vojíř, Dominik Vrána (všichni B-tým),

ženy: Jana Czeczinkarová, Pavla Havlíková, Martina Mikulášková, Nikola Nosková, Karla Štěpánová, Elena Vaníčková.

Zdroj
ČTK, iDNES, mtbs.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články