Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Fourcrossová ProTour se v Jablonci navzdory dešťům pojede

Jablonec nad Nisou - Přívalové deště z noci na úterý ohrozily konání premiérového závodu elitní série ProTour ve fourcrossu v Česku. Voda na sjezdovce Dobrá voda v Jablonci například zcela odplavila poslední skok, na jehož výrobu bylo potřeba sedm plně naložených tatrovek hlíny. Díky dobrovolníkům se ale závod podařilo zachránit.

Fourcross
zdroj: mtbs.cz

"Odplavilo se 20 centimetrů vrchního povrchu, takže veškeré hrany skoků a nájezdové úhly byly pryč a celé jsme to museli dělat odznovu," řekl přední český fourcrossař Tomáš Slavík. Za takřka neuvěřitelné považuje, že se jim škody na trati podařilo odstranit během jediného dne.

Velký díl na tom podle spolutvůrce trati mají dobrovolníci, kteří s obnovou trati pomáhali. "Bez nich by to byl závod na úplně jiné úrovni. V úterý přišlo 60 lidí, měli jsme bagr a podařilo se nám trať upravit do takřka původního stavu," ocenil Slavík. Na úpravě trati budou na Dobré vodě pracovat ještě dnes, čtvrteční tréninkové jízdy už budou probíhat podle programu a finálové jízdy jsou na programu v sobotu.

Tomáš Slavík: "Dráha má prvky, které nebyly nikdy při závodech vyzkoušeny, a toto bude jejich premiéra."

Fourcross je extrémní cyklistická disciplína, kdy se čtyři jezdci na jedné trati řítí vedle sebe dolů kopcem. Tuzemskou trať organizátoři označují za ojedinělou ve světe. Má totiž dvanáctimetrové skoky, asi šedesátimetrový úsek lesem nebo 80 velkých kamenů, mezi nimiž se musí jezdci proplétat. Součástí tratě je i čtyři metry vysoká a 12 metrů dlouhá dřevěná stěna, do níž se naskakuje. "Je neskutečně rychlá a má spoustu variant na předjíždění," dodal Slavík, který v roce 2010 vybojoval titul mistra světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články