Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Startuje slavné Giro, Kreuziger bude patřit k favoritům

Herning - Se dvěma zástupci české cyklistiky Romanem Kreuzigrem a Janem Bártou startuje 95. ročník slavného etapového závodu Giro d'Italia. Začne na dánském území, kde se nejprve pojede časovka jednotlivců a následně i dvě etapy, než se peloton přesune do Itálie. Kreuziger, který v průběhu závodu oslaví šestadvacáté narozeniny, patří k největším favoritům závodu a chystá se zaútočit na celkový triumf. Toužil po něm už před rokem, při své premiéře skončil nakonec šestý. Diskvalifikace dopingového hříšníka Alberta Contadora ho nakonec posunula ještě o příčku výše.

Roman Kreuziger
zdroj: EPA autor: DOMINIC FAVRE

Tentokrát se však cítí ve větší pohodě, silnější po psychické stránce a navíc už také ví, co ho v Itálii čeká. "Cítím se ve srovnání s minulým rokem více odpočatý, potřeboval jsem také nějaký čas, abych se zabydlel ve stáji Astana," uvedl Kreuziger. Cítí se také dobře po zimním období. "A můžu se opřít o slušné výsledky. V Romandii jsem udělal další krok kupředu a stále se zlepšuji. Musím říct, že jsem na Giro připravený, přestože jsem letos ještě nevyhrál. Ale o to jsem hladovější - chci vyhrát etapu co možná nejdříve," vyhlásil Kreuziger.

Bárta může být mezi 198 jezdci z celkem 22 zemí díky tomu, že jeho tým NetApp získal pro závod divokou kartu. "Je to druhý největší závod na světě. Jsou to zvláštní pocity, ale nebojím se zklamání. V minulém roce jsme měli kvalitní program. Absolvovali jsme třeba Okolo Švýcarska. Náš tým šel výkonnostně nahoru," řekl sedmadvacetiletý Bárta. Společně s ním měl být původně v týmu i další Čech - uznávaný vrchař Leopold König. Toho ale nepustily na start dlouhodobé zdravotní problémy s posunutou ploténkou. Ta mu tlačí na nervy a bolest vystřeluje do nohou.

Závod je rozdělený do celkem 21 etap, které na jezdce čekají do 27. května, kdy závod vyvrcholí časovkou jednotlivců v Miláně. Nemá vyloženého favorita, jímž byl například loni právě Španěl Contador. Ten sice tuto úlohu splnil, jenže o vítězství přišel kvůli zpětnému anulování všech jeho výsledků kvůli dopingovému nálezu během Tour de France 2010. "Není tu jasný lídr nebo tým převyšující ostatní. Proto bude mnohem těžší mít vývoj závodu pod kontrolou," připustil Ital Michele Scarponi, který byl ve čtvrtek jakožto druhý závodník v cíli za Contadorem vyhlášen dodatečně vítězem loňského ročníku a v místě sobotního startu Herningu také převzal růžový trikot.

Scarponi dal ovšem jasně najevo, že právě pro letošní závod bude mít zvýšenou motivaci, neboť si chce vítězství vychutnat bezprostředně také na trati závodu, nejen administrativní cestou. Dosud totiž na výhru ze závodů spadajících do Grand Tours čeká. "Převzetí dresu bylo velmi emocionální, ale raději bych vyhrál přímo na silnici," prohlásil Scarponi. Cestu za titulem a vlastně i obhajobou by mu měl znepříjemnit krajan Ivan Basso. "Dal jsem do toho hodně, abych byl na tento závod připravený. Z veškeré té dřiny navíc jsem byl trochu nervózní, ale nyní díky tomu vím, že mohu bojovat o růžový trikot," prohlásil Basso, který bude po triumfech z let 2006 a 2010 usilovat o dovršení hattricku.

Žádný z jezdců během letošního klání nepojede s číslem 108, které bylo nastálo vyřazeno, aby tak byla uctěna památka Belgičana Woutera Weylandta, který ho měl v minulém roce, ale v průběhu třetí etapy po pádu tragicky zahynul. Právě bezpečnost byla jedním z hlavních cílů, které si vytkl pro letošní ročník nový ředitel závodu Michele Acquarone, který nahradil ve funkci Angela Zomegnana. "Minulý rok jsme udělali chybu. Ve snaze udělat závod co nejatraktivnější se nám to celé vymknulo z rukou a připravili jsme trať, která byla moc i na špičkové jezdce. Bylo tam příliš mnoho kilometrů stoupání a mnoho etap, které byly moc dlouhé," přiznal Acquarone.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články