Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Špotákové se vyplnilo přání, hází ve druhé kvalifikační skupině

Barcelona - Oštěpařce Barboře Špotákové se splnilo přání a při úterní kvalifikaci na mistrovství Evropy v Barceloně bude vědět, kolik musí hodit, aby postoupila do finále. Byla totiž nalosována do druhé skupiny a může tak šetřit bolavý loket, který si poranila při čtvrtečním mítinku Diamantové ligy v Monaku. Ve hře bude v první den šampionátu celkem deset českých atletů. Špotáková bude v druhé skupině házet jako první a může se stát, že jí bude stačit jediný hod. Limit je totiž 59,50 metru, což je v jejích silách i s bolavým loktem.

Pokud by se jí to nepodařilo, může kalkulovat. Bude znát výsledky první skupiny a hody všech svých soupeřek, snadno si tak spočítá, jaký výkon je třeba na postupující dvanáctku. "To by mi hodně usnadnilo už tak složitou situaci," řekla Špotáková.

Zraněný loket Špotákové se lepší

Zdravotní stav Barbory Špotákové se však postupně zlepšuje, i když zdaleka ještě není vyhráno. Bolavý loket stále cítí a je velmi pravděpodobné, že se její stav po boji o postup do finále zase zhorší. Kloub na její odhodové ruce zaměstnává lékaře, fyzioterapeuty i maséry. "Nejedná se ale o nic supervážného," ujistil dnes lékař týmu Jiří Neumann. Špotáková má natažený loketní vaz, který léčí laserem, masážemi, mastmi, ledem i antirevmatiky. "Rozhodně to není tak, že by neměla házet nebo by měla hodit málo. Moudřejší budeme po kvalifikaci," uvedl Neumann.

Do oštěpařů vkládá česká atletika reálné medailové naděje

Mezi muži česká atletika naplnila maximální možný počet tří reprezentantů. Kromě světové rekordmanky Barbory Špotákové bude žhavým adeptem na přední umístění druhý muž evropských tabulek Petr Frydrych. "Je to prostě normální závod, i když je tam napsáno, že je to mistrovství Evropy nebo mistrovství světa, a z toho je prestiž větší, než je Diamantová liga. Ale jsou tam stejní lidé, stejně kvalitní, takže pokud se to nezblázní a formu budou mít, tak můžou hodit daleko," míní trenér reprezentačních oštěpařů Jan Železný.

Na úvod se představí Cechlová, Bába a mnoho dalších

Diskařka Věra Cechlová bude házet rovněž ve druhé kvalifikační skupině B od 13:55 a je možné, že ani ona nebude muset hodit limit šedesát metrů. Naopak Jaroslav Bába nejspíš bude muset ve skupině A skočit kvalifikační výšku 228 cm, aby postoupil do finále nabité soutěže výškařů. Do druhého rozběhu na 400 m překážek nastoupí ve třetí dráze česká medailová naděje Zuzana Hejnová, do semifinále postoupí tři nejlepší běžkyně a čtyři s časem.

Těžkou úlohu bude mít v rozběhu na 100 metrů český rekordman Jan Veleba, který hned v prvním běhu narazí na Brita Dwaina Chamberse a Francouze Ronalda Pognona, kteří oba umějí stovku pod deset sekund.


Ve hře budou také půlkařka Lenka Masná, překážkářky Zuzana Bergrová a Kristina Volfová, oštěpařka Jarmila Klimešová a koulařka Jana Kárníková, jejíž soutěž bude mít ještě v úterý večer finále. Tam se dostane, pokud vrhne 17,50 metru nebo bude mezi nejlepší dvanáctkou.

Atletické mistrovství Evropy startuje bez Romana Šebrleho

Zraněný šampion Šebrle do Barcelony spolu s dalšími sportovci odcestoval, bude kandidovat do komise sportovců Evropské atletiky. Šampion z posledních dvou mistrovství předá trůn evropského krále bez boje a barcelonský šampionát prožije v roli diváka. "Radši bych si přál, aby závodili (desetibojaři) výborně a medaile ležela vysoko, než abych se na tribuně trápil, že jsem mohl být i já na stupních vítězů," uvedl Šebrle.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články