Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Zemřela olympijská vítězka Olga Fikotová-Connollyová. Zlaté diskařce z Melbourne bylo 91 let

V pátek zemřela Olga Fikotová-Connollyová, olympijská vítězka v hodu diskem z Melbourne 1956. Bylo jí 91 let. S odkazem na informace francouzského kouče a insidera PJ Vazela, který se odvolává na rodinu, to uvedl server Sport.cz.

Olga Fikotová-Connollyová na snímku z roku 2008
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Rodačka z Libiše Fikotová-Connollyová začínala jako brankářka v národní házené, coby basketbalistka dokonce získala stříbro na mistrovství Evropy, ale nejvíce se proslavila jako diskařka.

Na Hrách v Melbourne se navíc potkala s americkým kladivářem Haroldem Connollym, za něhož se o rok později provdala před zraky desetitisíců lidí na Staroměstské radnici v Praze. Za svědky jim šli přátelé Dana a Emil Zátopkovi.

Connollyovi se přestěhovali do Bostonu. Fikotová-Connollyová chtěla nadále reprezentovat Československo, ale to jí tehdejší komunistický režim neumožnil.

Na čtyřech dalších olympiádách proto startovala v barvách USA. V Mnichově 1972 byla dokonce vlajkonoškou americké výpravy.

"Strávila jsem třetinu života v Československu a dvě třetiny ve Spojených státech. Ale ta první třetina byla ta, kdy jsem byla vychovaná," zdůraznila v roce 2008 v pořadu Téma pro hosty ČT sport. "Od obecné školy přes gymnázium až po Univerzitu Karlovu. Učitelům, trenérům, všem těm lidem, kteří na mě měli vliv, jsem zavázaná. Učení české historie nebo charakteru je to, co mě provázelo celým životem," dodala tehdy.

Po skončení kariéry pracovala v sociální oblasti a ekologii. S Connollym měli čtyři děti, ale později se rozvedli a Fikotová-Connolyová se nakonec usadila v Kalifornii.

"Zatímco se Harold po skončení aktivní činnosti cele věnoval atletice, já měla více zájmů. Přesto ho jako člověka dodnes miluju. Je tím nejfantastičtějším, co mě kdy potkalo," řekla kdysi.

Jiří Kejval (předseda ČOV):

"Obrovsky nás to mrzí. Byla to velká osobnost. Sešel jsem se s ní pouze jednou, protože žila ve Spojených státech. Ale byla to nesmírně inspirativní osobnost. Visí nám tu (v sídle Českého olympijského výboru) jako olympijská vítězka v Galerii cti."

Ve šlépějích Harolda a Olgy šli jak synové Mark a James, tak i dcery Merja a Nina. Ačkoli žádný z nich nedosáhl takového věhlasu jako jejich rodiče, dokázali se prosadit v různých sportovních odvětvích.

Především kvůli péči o děti se Fikotová-Connollyová, jež se usadila v Kalifornii, poprvé dostala do Čech až v roce 2006. O rok později obdržela hlavní cenu Českého klubu fair play, následující rok pokřtila v Praze autobiografii s příznačným názvem Kruhy osudu.

"Je přece nesmysl, aby člověk po sedmdesátce ztratil zájem o život a zahodil se do šrotu. Jsme stavěni na život do sto dvaceti!" prohlásila tehdy vitální dáma, jež i v pokročilém věku pomáhala jako osobní trenérka lidem s lepší fyzickou i psychickou kondicí.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články