Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

V Glasgow se druhý den Čechům nedařilo. Juška skončil čtrnáctý, Svoboda se zranil

Dálkař Radek Juška skončil na halovém MS v atletice na čtrnáctém místě, v soutěži zapsal v jediném měřeném pokusu 7,68 metru. V rozbězích na 60 metrů s překážkami nepostoupil kvůli zranění Petr Svoboda, Štěpán Schubert skončil také před branami semifinále. Karolína Maňasová dlouho živila naději na semifinále na hladké šedesátce, ale její čas nakonec na postup nestačil. V soutěži sedmibojařů držel Vilém Stráský šesté místo po úvodní disciplíně. 

Radek Juška skočil po dvou přešlapech 768 centimetrů a chybělo mu osm centimetrů na užší finále. Nenavázal tak na loňskou sedmou příčku z mistrovství světa pod širým nebem ani na výkony z letošní halové sezony, v níž se dostal i za osm metrů. 

Český rekordman Juška dopadl podobně jako v pátek koulař Tomáš Staněk, také on předvedl na vrcholné akci halové sezony nejhorší výkon. "Nebral jsem to tak, že je to třetí, poslední skok. Šel jsem do toho, jako kdyby to byl první. Prostě to nestačilo. Nezaznamenal jsem, že by mi to tady nějak nesedlo. Všichni jsme měli stejné podmínky a bohužel jsem toho nevyužil. Všechno, co bych řekl jiného, by byly jen výmluvy," uvedl Juška.

O vítězství si to rozdali zkušený Tentoglu, který už vyhrál všechny vrcholné soutěže, a devatenáctiletý Furlani. Oba v první sérii skočili 822 centimetrů. Italský mladík se ve čtvrté sérii skokem dlouhým 810 centimetrů na chvíli dostal do čela, ale řecký šampion vzápětí odpověděl 815 centimetry. Druhý nejlepší výkon nakonec posunul až na 819 a má další trofej.

Pro Furlaniho je stříbro prvním cenným kovem z vrcholné seniorské akce. Za něj se na stupních vítězů zařadil Jamajčan Carey McLeod, jenž se vedoucí dvojici v páté sérii přiblížil na jeden centimetr. Zajistil si tím bronz.

Svoboda skončil v rozběhu na třetí překážce

Petr Svoboda ve svém rozběhu zavadil o druhou překážku a krizovou situaci znovu nevydrželo jeho tělo. Od začátku měl problémy a po třetí překážce zastavil. Devětatřicetiletý atlet, který se teprve na republikovém šampionátu vrátil po roční zdravotní pauze, zklamaně schoval obličej v dlaních. "Udělal jsem tam technickou chybu, kterou jsem se snažil vyrovnat. Něco mě tady chytlo v předním stehně, jak jsem se to snažil udržet. To je furt něco, je mi to líto. Prostě last dance," uvedl.

Jeho nástupcem by mohl být dvacetiletý Schubert, který však při debutu na vrcholné seniorské akci zaostal za svými možnostmi. Výkon 7,88 sekundy byl o dvanáct setin horší než jeho osobní rekord z únorového mistrovství republiky v Ostravě. "Nejsem spokojený. Věřil jsem si na víc, ale jsou to překážky. Myslím, že nějaké zkušenosti už mám a měl bych předvést něco lepšího. Nervozita není horší než na mládežnických akcích, prostě to nevyšlo," zhodnotil své vystoupení.

Na postup do dalšího kola nedosáhla ani na šedesátce Karolína Maňasová. Ve třetím rozběhu finišovala v čase 7,27, kterým o dvanáct setin zaostala za svým čerstvým českým rekordem z Ostravy. "Přišlo mi, že mi celkem vyšel start, ale v tom konci už to nějak nejelo," komentovala Maňasová svůj výkon. Dělily ji tři setiny od třetí příčky znamenající přímý postup, ale mohla ještě doufat v postup na čas. O naději ji připravil až předposlední ze sedmi rozběhů, nakonec bylo potřeba zaběhnout 7,24.

Z českých vícebojařů si po třech disciplínách sedmiboje vede lépe Vilém Stráský, který je průběžně osmý. Šedesátku zaběhl za 6,95 sekundy, čímž zaostal o sedm setin za osobním rekordem, v dálce si vyrovnal letošní maximum 725 cm a v kouli si vylepšil osobní rekord téměř o 50 centimetrů na 14,67 metru. Průběžně je na 2543 bodech.

Naopak republikový šampion Ondřej Kopecký za svými možnostmi zaostává. Šedesátku běžel za 7,10 , v dálce přidal 724 cm a v kouli zapsal 13,79 metru. Aktuálně je s 2433 body desátý, poslední ze závodníků, kteří pokračují v soutěži. Vede Švýcar Simon Ehammer, jenž byl výkony 6,73 a 803 nejlepší v prvních dvou disciplínách a vedení udržel po osmé příčce v kouli za 14,39. Nasbíral zatím 2800 bodů.

Halové mistrovství světa v atletice v Glasgow:

Finále:

Muži:

Dálka: 1. Tentoglu (Řec.), 2. Furlani (It.) oba 822, 3. McLeod (Jam.) 821, ...14. Juška (ČR) 768.

Sedmiboj (po 3 disciplínách): 1. Ehammer (Švýc.) 2800 (60 m: 6,73 - dálka: 803 - koule: 14,39), 2. Erm (Est.) 2739, 3. Mullings (Bah.) 2684, ...8. Stráský 2543 (6,95 - 725 - 14,67), 10. Kopecký (oba ČR) 2433 (7,10 - 724 - 13,79).

Rozběhy s českou účastí:

Muži:

60 m př.: 1. Holloway (USA) 7,43, ...35. Schubert 7,88 - nepostoupil do semifinále, Svoboda (oba ČR) - nedokončil.

Ženy:

60 m: 1. Alfredová (Sv. Lucie) 7,02, ...28. Maňasová (ČR) 7,27 - nepostoupila do semifinále.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy