Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Valencie plná rekordů. Světová atletika poznala nová vytrvalecká maxima

Doba koronavirová přináší nevšední sportovní události, ve Valencii padly za jeden večer hned dva světové rekordy. Ugandský běžec a mistr světa Joshua Cheptegei vytvořil maximum na desetikilometrové trati 26:11,00. Připravil tak Kenenisu Bekeleho o letitý zápis, byl lepší o více než šest sekund. Etiopská vytrvalkyně Letesenbet Gideyová výtečným časem 14:06,65 překonala na pěti kilometrech o čtyři a půl sekundy legendární výkon krajanky Tiruneš Dibabaové.

Je nám líto, video expirovalo.
Cheptegeiův rekordní běh

Čtyřiadvacetiletý Uganďan už letos v Monaku sebral Bekelemu světové maximum na 5000 metrů. Vedle toho Cheptegei závodil v této koronavirové sezoně už jen při silniční pětce v Monaku, kde rovněž předvedl nejlepší výkon historie.

Teď při speciálním mítinku ve Valencii běžel prakticky celou druhou polovinu závodu osamoceně, ale i tak se postupně Bekeleho výkonu vzdaloval. Osobní maximum z vítězného MS v Dauhá si vylepšil o více než půlminutu.

Cheptegei nemá dost a na další závod se chystá příští týden, kdy by měl startovat na půlmaratonském mistrovství světa v Gdyni.

Gideyová běžela strojovým tempem, a když se ocitla v čele osamocená, napodobovala kadenci světel určujících rekordní tempo. Úřadující vicemistryně světa na trati 10 000 metrů jim v závěrečném kole utekla a s přehledem vystřídala v čele historických tabulek trojnásobnou olympijskou vítězku Dibabaovou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články