Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bez bolesti. Hejnová překonala obtíže a do přípravy jde s odhodláním

Zuzana Hejnová by na poslední závodní rok nejraději zapomněla. Bolestivé achilovky ji nepustily do bojů o vítězství a především byly důvodem předčasného ukončení sezony. Ovšem nyní stojí dvojnásobná mistryně světa s úsměvem na prahu nové. Bez bolesti.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Hejnová zvažovala i operaci, nakonec ji ale nepodstoupila. "Po různých vyšetřeních a konzultacích jsme došli k tomu, že to není potřeba, že je potřeba jen cílená rehabilitace," přiblížila zkušená překážkářka.

Myšlenky na konec kariéry se jí ani po utrápené sezoně do hlavy nevkrádaly. "Mě to strašně mrzelo, že to takhle dopadlo. V sezoně mě ta noha bolela úplně hrozně. Ale říkala jsem si, že to přece není možné, že by mi vůbec nic nepomohlo. Mě to pořád baví," řekla.

Po dvouměsíčním volnu, během kterého se právě věnovala bolestivému místu na noze, vstoupila Hejnová do přípravy už bez omezení. Aby předešla podobným problémům, zařadila do tréninku i jiné sporty. "Začala jsem jezdit hodně na kole, na kterém jsem nabírala fyzičku. Začala jsem běhat lehce, teď už jsem se do toho dostala a cítím se líp a líp," uvedla Hejnová.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová se cítí fit a chystá se na soustředění do JAR

Zítra odlétá na soustředění do Jihoafrické republiky. Týden před skupinou své trenérky Dany Jandové, aby se aklimatizovala a začala pozvolna trénovat. "Jakmile najede zbytek skupiny, tak trénink začne být intenzivnější a specializovanější." Má zajištěnou i fyzioterapeutickou péči, aby se jí zdravotní problémy nevrátily.

O hale se ještě rozhodne

Během přípravy v Africe se rozhodne, zda bude v halové sezoně závodit. "Když mne nic nebude bolet, na halu se určitě ráda připravím. Ráda závodím, v hale je to pro mě zpestření a neumím si představit, že bych se jen dlouhodobě připravovala na mistrovství světa, které je až v říjnu," nastínila Hejnová.

Světový šampionát v Dauhá se kvůli tamním vedrům koná v nezvykle pozdním termínu na konci září a začátku října. Kalendář Diamantových lig se ale nezměnil, takže příští sezona bude pro všechny atlety specifická. "Budeme muset určitě vynechat nějaká kola Diamantovky a mít tam deset čtrnáct dní volno, trochu si odpočinout. Pak trochu přitrénovat směrem k mistrovství světa. Bude to, myslím, trochu oříšek pro všechny," přemítala Hejnová. Konkrétní plán ale ještě nemá.

Domnívá si také, že se dlouhá sezona projeví v olympijském roce 2020. "Myslím si, že spousta lidí vynechá halu. Tam bude málo času na přípravu," dodala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články