Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Po rekordu už vyhlíží Tokio. Kipchoge ale ještě váhá nad účastí na MS

V Berlíně zaběhl o víkendu světový rekord a už myslí na obhajobu olympijské zlaté medaile. Maratonec Eliud Kipchoge je při chuti. Zatím ale nemá jasno, zda bude příští rok startovat na mistrovství světa v Dauhá. Světové zlato v maratonu zatím ve sbírce nemá, neboť na MS ještě v této disciplíně nezávodil.

Sport
zdroj: ČT4

Kipchoge v neděli v Berlíně zaběhl maraton za 2:01:39, čímž o minutu a 18 sekund překonal rekord krajana Denise Kimetta. Pokud by za dva roky v Tokiu obhajoval olympijské zlato, jeho příprava by byla obdobná jako na rekordní závod. "Je to o zlaté medaili, ale příprava je stejná. Člověk by měl být v pohodě s vodiči i bez nich. Tokio se zdá být daleko, ale někde vzadu mám v hlavě, že se budu muset pro něj opravdu dát dohromady. Cítím se jako olympijský šampion," uvedl třiatřicetiletý Keňan.

Určitě se plánuje vrátit na rychlou trať do Berlína, ať už to bude příští rok nebo někdy později. "Pořád říkám, že Berlín je navždy pro mě," poznamenal. V německé metropoli Kipchoge v neděli potřetí vyhrál, ale také zde v roce 2013 zažil jedinou maratonskou porážku od Wilsona Kipsanga.

Po rekordním běhu ocenil práci týmu, který ho podporuje. "Není otázkou jednoho dne, abyste vytvořili dobrý tým. Trvá to věky," uvedl.

Pod vedením současného trenéra Patricka Sanga získal už jako osmnáctiletý v roce 2003 titul mistra světa na 5000 metrů na dráze. Na téže trati vybojoval dvě olympijské medaile a světové stříbro v roce 2007.

Od roku 2013 začal běhat maraton a stal se jeho králem. S kolegy v tréninkové skupině zastává stejné hodnoty. "Máme trenérský systém, manažerský systém, sponzorský systém a především zdravotní zabezpečení, kdy nám pomáhají masážemi a vším ostatním," doplnil Kipchoge.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články