Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Mílařka Alptekinová se vzdala zlata z OH 2012

Ženeva - Turecká atletka Asli Cakirová-Alptekinová se vzdala zlaté medaile z běhu na 1500 metrů z olympijských her v Londýně a přijala osmiletý distanc za krevní doping. O dohodě mezi běžkyní a mezinárodní federací IAAF informoval necelý týden před startem mistrovství světa v Pekingu arbitrážní soud CAS.

Asli Cakirová-Alptekinová s krajankou Gamze Bulutovou
zdroj: ČTK/AP

Ve čtvrtek třicetiletá Alptekinová se vzdala všech výsledků od 29. července 2010 do olympijských her, kdy se představila na dráze naposledy. Kromě zlata z Londýna přišla i o titul z mistrovství Evropy v Helsinkách a bronz z halového mistrovství světa v Istanbulu.

Alptekinová se stala nečekaně olympijskou vítězkou poté, co si během sezony zlepšila osobní rekord o téměř devět sekund. V jejím biologickém pasu byly následně nalezeny abnormální krevní hodnoty, které podle IAAF ukazují na manipulaci s krví. Turecký svaz sice svou běžkyni v roce 2013 obvinění z dopingu zbavil, IAAF se však odvolala k CAS a trvala na jejím postihu.

Osmiletý distanc dostala Alptekinová proto, že šlo o její druhé provinění. Trest na dva roky si odpykala poté, co byla v roce 2004 na juniorském MS testována na anabolické steroidy.

Zlato z Londýna by nyní mohlo připadnout jiné Turkyni Gamze Bulutové, jež doběhla v olympijském závodě druhá. Na bronzovou pozici se posune původně čtvrtá Ruska Taťjana Tomašovová, která má za sebou dvouletý distanc za podvádění se vzorky moči.

Je nám líto, video expirovalo.
Alptekinová se kvůli dopingu vzdala olympijského zlata
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články