Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Chceme zpět do superligy, hlásí atleti. Neměl by to být problém, věří Dvořák

Praha – O návrat do atletické superligy družstev se po loňském smolném sestupu pokusí čeští atleti. Do řeckého Héraklionu Češi odcestovali v silné sestavě, v níž z absolutní špičky chybí pouze lehce zraněný oštěpař Vítězslav Veselý, a podle papírových předpokladů by neměli mít problémy s návratem mezi elitu.

Ilustrační foto

Společně s Čechy jsou v první lize mistrovství Evropy také atleti Belgie, Estonska, Řecka, Irska, Lotyšska, Litvy, Nizozemska, Portugalska, Rumunska, Švýcarska a Turecka. Do superligy postoupí tři nejlepší týmy. "Měli bychom se prát s Nizozemci o vítězství, neměli bychom mít problémy postoupit," spočítal si podle přihlášek a výkonnosti atletů reprezentační kouč Tomáš Dvořák.

"Chceme navíc postoupit z prvního místa," avizoval. "Myslím si, že by nás neměli zlobit Turci, kteří loni sestupovali z poslední pozice. A uvidíme, kdo bude kousat dále," přemýšlel Dvořák.

K dispozici bude mít všechny české atletické klenoty. Po pomalém začátku roste forma oštěpařce Barboře Špotákové. "Zase bych ráda nějaké ty metry přidala," uvedla světová rekordmanka, jejíž letošní maximum z posledního závodu v Oslu má hodnotu 64,10.

Na vítězství myslí i Hejnová

Vyhrát by měla také překážkářka Zuzana Hejnová, která letos dosáhla času 55,00 v Briminghamu. "Už se těším, až zase budu běhat rychlejší časy," uvedla. Oporou týmu bude také sprinter Pavel Maslák, který se letos zatím rozjíždí zvolna, ale vyhrát by měl. Poběží čtyřstovku a štafetu. "Je teprve začátek sezony," komentoval Maslákovu nynější formu Dvořák.

Mílař Jakub Holuša bude mít soupeře v Turkovi Ilhamu Özbilenovi, kterého na HME v Praze ve finiši senzačně porazil. "Konkurence v některých disciplínách bude velká," tušil při pohledu do startovních listin Dvořák.

Je nám líto, video expirovalo.
Dvořák: Pevně věřím, že ukážeme, že česká atletika je v dobré kondici

>Na krátkých překážkách si bude chtít vylepšit výkonnost Petr Svoboda, který by mohl rovněž útočit na vítězství. "A také na limit," poukázal překážkář na skutečnost, že ještě nezaběhl čas, který by mu zaručil start na srpnovém mistrovství světa v Pekingu. Ten má hodnotu 13,47, Svoboda zatím běžel 13,65.

"Věřím, že se o přední místa poperou i dlouhé štafety"

Nechybí tyčkařští partneři Jan Kudlička a Jiřina Ptáčníková, na plný počet bodů by měli útočit kladivář Lukáš Melich, oštěpař Petr Frydrych, dálkař Radek Juška, kladivářka Tereza Králová i výškaři Jaroslav Bába a Oldřiška Marešová. Denisa Rosolová poběží hladkou čtyřstovku a Lenka Masná osmistovku.

"Věřím, že se o přední místa poperou i dlouhé štafety," uvedl Dvořák. Reprezentace loni sestoupila ze superligy po dramatu právě až po závěrečné štafetě na 4x400 metrů mužů, v níž české kvarteto potřebovalo porazit Švédy o dvě místa. To se mu i podařilo, jenže následovala diskvalifikace za špatné postavení Jana Tesaře při předávce, byť chybou rozhodčích, a následný sestup. Tesař je v nominaci i letos. "Poběží první úsek, osvědčil se tam v hale," připomněl Dvořák medaili z HME v Praze.

Závody začnou v sobotu i v neděli v 15:00, o postupujících do superligy a sestupujících do druhé ligy by mělo být jasno v neděli kolem 20:30.

Nominace ČR na první ligu ME družstev v atletice:

Muži - 100 m: Zdeněk Stromšík, 200 m: Jan Jirka, 400 m: Pavel Maslák, 800 m: Miroslav Burian, 1500: Jakub Holuša, 3000m: Petr Vitner, 5000 m: Jakub Zemaník, 110 m př.: Petr Svoboda, 400 m př.: Michal Brož, 3000 m př.: Lukáš Olejníček, výška: Jaroslav Bába, dálka: Radek Juška, tyč: Jan Kudlička, trojskok: Jiří Vondráček, koule: Tomáš Staněk, disk: Igor Gondor, oštěp: Petr Frydrych, kladivo: Lukáš Melich, 4x100 m: Michal Kadlec, Jirka, Michal Desenský, Stromšík, 4x400 m: Maslák, Desenský, Roman Flaška, Jan Tesař.

Ženy - 100 m: Barbora Procházková, 200 m: Martina Schmidová, 400 m: Denisa Rosolová, 800 m: Lenka Masná, 1500 m: Diana Mezuliáníková, 3000 m: Lucie Sekanová, 5000 m: Kristiina Mäki, 100 m př.: Lucie Koudelová, 400 m př.: Zuzana Hejnová, 3000 m př.: Eva Krchová, výška: Oldřiška Marešová, dálka: Lucie Májková, tyč: Jiřina Ptáčníková, trojskok: Májková, koule: Jana Kárníková, disk: Eliška Staňková, oštěp: Barbora Špotáková, kladivo: Tereza Králová, 4x100 m: Iveta Mazáčová, Jana Slaninová, Schmidová, Procházková, 4x400 m: Hejnová, Zdeňka Seidlová, Rosolová, Masná. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články