Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čeští atleti se chtějí vrátit do superligy ME družstev

Dublin – S jediným cílem vyrážejí čeští atleti na první ligu mistrovství Evropy reprezentačních družstev v Dublinu. Po smolném loňském sestupu se chtějí umístit nejhůře do třetího místa a vrátit se tak mezi elitní dvanáctku kontinentu. Trenér Tomáš Dvořák má k dispozici celou českou špičku kromě Barbory Špotákové a ví, že podle papírových propočtů by postup do nejvyšší soutěže neměl uniknout. Soupeři českého týmu budou reprezentace Belgie, Bulharska, Estonska, Finska, Maďarska, Irska, Nizozemska, Portugalska, Rumunska, Švýcarska a Švédska. Přímé přenosy ze sobotních i nedělních soutěží sledujte na ČT sport a našem webu od 14:30.

Jan Kudlička
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

"Měli bychom hladce proskočit zpět do superligy, největšími soupeři zřejmě nebudou ti, co loni spadli, ale budeme se prát s Belgií a Holandskem. Silní budou i Švédové a Portugalci. Náš tým je ale z toho nejsilnějšího, co máme," uvedl Dvořák. "Švédové budou určitě chtít zapomenout na loňský domácí sestup a vrátit se, navíc se jim stejně jako nám povedl halový šampionát v Göteborgu, nepříjemní budou rovněž Portugalci a domácí Irové. Belgie a Nizozemsko jsou dvě tradiční atletické země a budeme si na ně muset dát velký pozor," přitakává šéf atletického svazu Libor Varhaník.

"Máme tým, který má své hvězdy, ale i takové, kteří budou bojovat, aby nebyli poslední," řekl Dvořák. Poctivě si udělal propočty podle letošních výkonů soupeřů. "Letošní výhled je příjemnější než loňský, letos máme našlápnuto výborně," naznačil, že ani vítězství by nemuselo být daleko. "I když nám chybí maminka Barča, jsme na tom lépe než loni," zmínil oštěpařku na mateřské Špotákovou.

Loni český tým těsně spadl ze superligy ve Stockholmu z desátého místa. "Sešla se spousta faktorů, dvě zranění, nenastoupení jedné závodnice a Bára Špotáková dokonce musela házet koulí, aby získala alespoň bod, ale nakonec to smolně nestačilo. Myslím, že patříme mezi atletickou elitu Evropy a uděláme všechno pro to, abychom se do ní zase vrátili," uvedl Varhaník.

Při účasti absolutní české špičky včetně oštěpaře Vítězslava Veselého, překážkářky Zuzany Hejnové či sprintera Pavla Masláka myslí reprezentace vysoko. Hejnová sice nepoběží překážky, ale hladkou čtyřstovku, zastoupit by ji ale měla Denisa Rosolová, vicemistryně Evropy. "Mám těch závodů nad překážkami hodně, tak jsem se rozhodla takto. Chtěla bych bojovat o vítězství, i když je to úplně něco jiného, jiné tempo," pravila.

I Maslák dal přednost dvoustovce před silnější čtyřstovkou. "Chtěl bych český rekord," řekl ke svému loňskému času 20,59. Nechybí koulař Ladislav Prášil i tyčkaři Jiřina Svobodová a Jan Kudlička. "Do Dublinu nejedu atakovat žádný velký osobní výkon, je to týmová soutěž, a tak udělám všechno pro to, abych vyhrál. Očekávání jsou sice trochu svazující, ale já jsem zrovna ten typ, který tohle potřebuje, a doufám, že mi tlak spíš pomůže," uvedl Kudlička.

Zhatit plány atletům by ale mohlo počasí, neboť vedra v Česku vystřídá v Dublinu chlad, déšť a vítr. "Jsem sám zvědav, jak s našimi atlety zamotá počasí, protože po té zimě a nynějšímu uvaření budeme asi zase šokování zimou," prohlásil Dvořák. Při neúčasti loňské kapitánky Věry Cechlové bude nyní hledat nové formální lídry týmu. "Mám představu v mužích i ženách," ujistil šéftrenér.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články