Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Turnovský mítink má finanční trable, přesto "ulovil" atletické hvězdy

Turnov - Nedostatek financí opět trápí pořadatele turnovského Memoriálu Ludvíka Daňka, přesto však dokázali zajistit start jedné z velkých hvězd současné atletiky - estonského diskaře Gerda Kantera. Bronzového medailistu z londýnských olympijských her doplní jeho rival Virgilijus Alekna i řada špičkových českých atletů.

Gerd Kanter
zdroj: EPA

Soupeřem Kantera, majitele zlata z OH v Pekingu a vítěze turnovského závodu v roce 2009, bude zkušený Litevec Virgilijus Alekna, který má doma dvě zlaté olympijské medaile a dva tituly mistra světa. Dalším z favoritů je vítěz závodu z roku 2011 Piotr Malachowski, který se rovněž pyšní řadou medailí ze špičkových akcí. 

Omluvil se naopak olympijský vítěz z Londýna a dvojnásobný mistr světa Němec Robert Harting, který v Turnově loni předvedl hod přes 70 metrů (70,66). Důvodem byl i fakt, že na něj organizátoři neměli v rozpočtu necelých 1,5 milionu korun peníze. "Kdybychom měli dva miliony, sešla by se v Turnově ještě lepší konkurence," řekl ředitel memoriálu František Svoboda.

Dorazit by měl rovněž pátý koulař z londýnské olympiády Dylan Armstrong z Kanady, který se loni v Turnově blýskl výkonem 20,92 metru. Jeho souboj s aktuálně nejlepším českým koulařem a bronzovým medailistou z halového ME Ladislavem Prášilem, který má letos životní formu, by mohl být ozdobou mítinku. Vrhat budou rovněž Martin Stašek a Antonín Žalský, kteří se oba letos dostali také za 20 metrů.

Protože je mítink i součástí extraligy, bude na startu několik českých hvězd včetně bronzové olympijské medailistky Zuzany Hejnové, která dá ale před překážkami přednost testu rychlosti na hladké čtyřstovce. Pokus o nejlepší český výkon na 300 metrů ohlásil Pavel Maslák, sám ho drží časem 32,35 sekundy. O dvě hodiny dříve by měl běžet i dvoustovku. Chybět by neměl ani oštěpař Vítězslav Veselý.

Mítink začne žákovskými závody a diskem žen ve 13:30, slavnostní zahájení je o hodinu později a hlavní disciplína od 15:40.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články