Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na Zlaté tretře padly dva světové rekordy

Ostrava - Dva světové rekordy padly hned v úvodu atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě. Kubánec Dayron Robles překonal senzačně světový rekord v běhu na 110 metrů překážek. Časem 12,87 sekundy zlepšil o jednu setinu dva roky starý výkon Číňana Liou Sianga z Lausanne. 

   

Kubánský překážkář Dayron Robles
zdroj: ČTK autor: ČTK

Robles si v Ostravě spravil chuť po letošním halovém světovém šampionátu ve Valencii, kde jako velký favorit nedokončil rozběh v domnění, že byl "ulitý" start a přestal závodit. Jednadvacetiletý Kubánec posunul své osobní maximum o pět setin a hodil rukavici Liou Siangovi, který byl dosud považován za jasného kandidáta na olympijské zlato v Pekingu, kde bude obhajovat triumf z Atén.

Tuneová zlepšila světové maximum v hodinovce 

O druhý světový rekord s v Ostravě postarala etiopská vytrvalkyně Dire Tuneová v hodinovce. Letošní vítězka maratonů v Houstonu a Bostonu dnes uběhla 18 517 metrů, čímž překonala o 177 metrů deset let staré maximum Keňanky Tegly Loroupeové.

Dvaadvacetiletá vytrvalkyně po roce napodobila krajana Haileho Gebrselassieho, který vloni na Zlaté tretře vylepšil světový rekord v mužské hodinovce. Tuneová za svůj úspěšný pokus od pořadatelů obdrží bonus 15 tisíc dolarů.

Padaly i české rekordy

O český rekord se postarala v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová, která doběhla na třetím místě v čase 54,96 sekundy, čímž ubrala osm setin ze svého výkonu z loňského mistrovství světa v Ósace. Hejnová zároveň splnila A limit pro účast na olympijských hrách v Pekingu. O druhý český rekord se postarala Ivana Sekyrová, která v hodinovce urazila 16 422 metrů.

Olympijský limit splnili i dva čeští reprezentanti v Roblesově rekordním závodu na 110 metrů překážek. Pátý v cíli Petr Svoboda dokonce vyrovnal český rekord 13,48 sekundy, olympijský A limit splnil i sedmý Stanislav Sajdok.

V hodu oštěpem vybojoval dosud jediné české vítězství Vítězslav Veselý. Svěřenec světového rekordmana Jana Železného navíc výkonem 78,00 metru na centimetr přesně splnil B limit pro účast na olympiádě v Pekingu.

Špotáková letos poprvé prohrála

Po třech letošních vítězstvích oštěpařka Barbora Špotáková poprvé prohrála. Česká rekordmanka a úřadující mistryně světa hodila prvním pokusem 66,91 metru a vedla do předposlední série, kdy ji předčila její velká německá soupeřka Christine Obergföllová. Držitelka evropského maxima zvítězila v novém rekordu mítinku 67,72.

Největší hvězda letošní Zlaté tretry, světový rekordman na stovce Jamajčan Usain Bolt, triumfovala v běhu na 200 metrů v nejlepším čase sezony 19,83 sekundy.

Závod na 10.000 metrů vyhrála etiopská favoritka Tiruneš Dibabaová, přestože se na trati potýkala se žaludečními problémy. Kvůli zdravotním potížím jí nevyšel avizovaný útok na světový rekord, v cíli měla Dibabaová čas 31:03,73 minuty. Druhá skončila její sestra Ejegayehu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články