Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Maslák překonal letitý Kolářův rekord

Praha - Běžec Pavel Maslák zlepšil český rekord v závodu na 400 metrů. Časem 45,31 sekundy na přeborech Prahy překonal o 46 setin výkon Karla Koláře z roku 1978. Už v zimě Maslák připravil Koláře o národní rekord v hale na stejné trati. Dnešním výkonem také splnil limit pro účast na olympijských hrách a na mistrovství Evropy v Helsinkách. Letitý čtvrtkařský rekord překonal svěřenec Dalibora Kupky z Dukly Praha symbolicky na Stadionu Evžena Rošického, kde Kolář před 34 lety v dosavadním českém maximu vybojoval stříbrnou medaili na mistrovství Evropy.

"Jsou to skvělé pocity. Nečekal jsem, že poběžím až takhle rychle," vyhrkl v cíli Maslák. Od kolegů z tréninkové skupiny však slyšel, že může rekord překonat. Kouč Dalibor Kupka mu dokonce zvěstoval čas kolem 45,30 sekundy. "Já jsem říkal, že se všichni úplně zbláznili," prohlásil Maslák.

V úterý závodil v Sušici a běh na 300 metrů se mu v chladu a větru vůbec nevydařil. "Říkal jsem si, že ani nemůžu doběhnout, jak jsem tam byl tuhej. Nakonec to ale dneska vyšlo super," radoval se.

Jednadvacetiletý Maslák si vylepšil o plných 84 setin osobní rekord pod širým nebem, který zaběhl začátkem roku v JAR. V letošních evropských tabulkách se zařadil na druhé místo za Brita Martyna Rooneyho (44,92). "Nechtěl jsem to šetřit. Musím do toho střelit co nejvíc, abych pořádně vytuhl, aby to na dalších závodech bylo ještě lepší," plánoval. "Podle pocitů bych teď řekl, že se zlepšit už nemůžu. Ale nejsem ještě úplně vyladěný, mohu to ještě posunout dál," mínil.

Před sezonou přitom s koučem Kupkou hovořili o tom, že Maslákovou hlavní tratí bude dvoustovka, na níž má sprinter bronzovou medaili z loňského šampionátu do 22 let v Ostravě. "Čtyřstovku půjdu v Helsinkách, možná bych tam mohl mít větší šanci. Ale uvidíme," prohlásil. "Dělali jsme přípravu trochu víc do čtvrtky, než jsem myslel. A podle dosavadních časů v tréninku a v závodech jsem tušil, že by to mohlo takhle dopadnout," řekl Kupka.

Dva rekordy v jednom týdnu?

Český sprinter má šanci na dva české rekordy v jednom týdnu. V pátek totiž poběží dvoustovku na Zlaté tretře. "Láká mě to, ale myslím, že tam ještě nebudu mít správnou formu. Uvidíme, může být dobrý vítr, atmosféra bude super, může se zadařit," přemítal.

Jeho soupeři budou silní Američané Walter Dix a Wallace Spearmon, který je jedním z Maslákových idolů. "Jsem za to rád, že můžu běžet s nimi," řekl Maslák. Český rekord drží časem 20,60 sekundy Jiří Vojtík. "Má na to, může běžet kolem 20,50, jestli bude dobrý vítr," uvedl Kupka.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články