Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Atleti se chtějí na ME družstev udržet mezi elitou

Stockholm - Česká atletická reprezentace bude o víkendu ve Stockholmu bojovat na mistrovství Evropy družstev o udržení mezi elitou. Kouč reprezentace Tomáš Dvořák je přesvědčen, že v konkurenci 11 týmů jeho výběru nehrozí sestup do nižší soutěže, odkud atleti loni při premiérovém ročníku nového formátu bývalého Evropského poháru postoupili. Přímé přenosy vysílá dnes od 14:35 a zítra od 14:40 ČT4 a web Sportživě.cz.

"Tým je silný, měli bychom se vyhnout starostem o sestup a bojovat o střed, o osmé a lepší místo," odhadl Dvořák. Při nominaci vybral to nejlepší, co má momentálně k dispozici. A dokonce dokázal přemluvit trojici atletů a jejich trenéry k více startům. Jan Marcell tak bude bojovat o body v hodu diskem a vrhu koulí, běžec Jakub Holuša nastoupí do závodů na 800 a 1500 metrů a Denisu Rosolovou čekají běhy na 200 a 400 metrů, k tomu i start ve štafetě na 4x400 m.

Podle Dvořáka může Rosolová simulovat tři starty jako na MS. "Je nabitá, nemám o ní strach," prohlásil. "S klukama to bylo horší, ale je to týmová soutěž a v podstatě malé mistrovství Evropy. Potřebujeme co nejvíc bodů, dobré výkony jsou druhořadé," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Před atletickým ME družstev

Barbora Špotáková:

"Ráda bych konečně hodila přes 66 metrů, ale o metry nejde, hlavně jde o body, takže pro to udělám všechno."

V sestavě jsou až na jednu výjimku všechny další opory - oštěpaři Barbora Špotáková a Petr Frydrych, překážkářka Zuzana Hejnová či výškař Jaroslav Bába. O body pro tým v druhém ročníku nového formátu soutěže nebude bojovat pouze zraněný překážkář Petr Svoboda. "Všichni jsou naladěni, že jedou zabojovat. Nedá se čekat, že si všichni udělají osobáky, ale dají se tam udělat kvalitní výkony a nikdo si nechce utrhnout ostudu," prohlásil Dvořák.

Na startu bude takřka celá evropská elita

Jasnými favority jsou obhájci vítězství Rusové, o zbývající cenné kovy by se měly bít týmy Velké Británie, Francie a Německa. Za Francii poběží proti Dwainu Chambersovi z Velké Británie nejlepší sprinter bílé pleti historie Christophe Lemaitre z Francie, jehož čekají oba sprinty a štafeta, soupeřkami Špotákové budou Němka Christina Obergföllová či Ruska Maria Abakumovová, Bábovým největším soupeřem bude letos nejlepší výškař světa Aleksej Dmitrik z Ruska, skákat o tyči bude Francouz Renaud Lavillenie, kladivem bude házet světová rekordmanka Betty Heidlerová z Německa.

Do nižší soutěže z elitní skupiny sestoupí tři nejhorší celky, soupeři Čechů budou vedle Ruska, Německa, Británie a Francie také Ukrajinci, Poláci, Italové, Bělorusové, Španělé, Švédi a Portugalci.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články