Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Halové ME slibuje vynikající výkony

Paříž - Po jedenácti letech se vrací do pařížské haly Bercy halové mistrovství Evropy v atletice. Čeští reprezentanti historii opakovat nechtějí, protože v roce 1994 se z něj vraceli bez medaile. Kontinentální šampionát pod střechou slibuje vynikající výkony, byť ve startovních listinách chybí některé hvězdy typu tyčkařky Jeleny Isinbajevové z Ruska a chorvatské výškařky Blanky Vlašičové. První přímý přenos začíná na ČT4 a webu ct4sport.cz už dnes v 8:55.

Podle posledních informací je přihlášeno rekordních 630 sportovců ze 45 zemí a na oba víkendové dny je vyprodáno. Hlediště by se mělo zaplnit téměř     20 000 diváky, kteří se mohou těšit zejména na souboj francouzského sprinterského talentu Christopha Lemaitra s kontroverzní britskou hvězdou Dwainem Chambersem.

Mezi 16 českými atlety je hlavním medailovým adeptem Petr Svoboda, jenž je považován za velkého favorita závodu na 60 metrů překážek. Soupeři mu budou i domácí naděje Dmitri Bascou a Garfield Darien, ruští překážkáři Konstantin Šabanov a Jevgenij Borisov či Gregory Sedoc z Nizozemska.

Tahákem šampionátu bude bezesporu sprint, jehož favoritem je Lemaitre. Loni v Barceloně na ME exceloval třemi zlatými medailemi, ale tehdy byl Chambers zraněný. "Neberu nic jiného než zlato," prohlásil Francouz, který měl pomalejší začátek sezony, ale už se dostal na čas 6,58 sekundy. Titul obhajuje Chambers, který i díky skvělému startu vybojoval zlato i na loňském halovém MS v Dauhá. V Turíně před dvěma lety dokonce vytvořil evropský rekord 6,42 sekundy. Letos je o setinu rychlejší než Lemaitre.

Překoná rekord Tamgho, Uchov nebo někdo jiný?

Isinbajevová se letos vrátila po roční pauze v dobré formě, ale kvůli nemoci se rozhodla v Paříži nestartovat. Halu vynechává také Vlašičová, ve výškařském sektoru nebude ani její největší soupeřka a obhájkyně titulu Ariane Friedrichová z Německa. Naopak mezi muži se v technických disciplínách mohou čekat rekordní pokusy. Domácího prostředí může využít zejména trojskokan Teddy Tamgho, který už letos historické halové tabulky vylepšil na 17,91 metru. Skvělou formu může zužitkovat ruský výškař Ivan Uchov, který skočil 238 cm a několikrát se pokoušel o rekordní skok na 244 cm.

Soubory ke stažení:

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články