Hever

Hever (1987-8)

(1984 - 1987) Teplice

Vznik souboru Hever byl vlastně reakcí na rozpad Emise, kapely zužované neustálými problémy, které jí činily různé okresní kulturní instituce. Na jaře 1984 se dva bývalí „emisáci“ Vlastimil Zeman (voc, lg) a Luděk Zedník (bg, voc) rozhodli postavit novou formaci a pro tento účel ke spolupráci přizvali ještě Luboše Růžičku (g) a Jiřího Drexlera (ds).

Repertoár Heveru byl zpočátku tvrdší než u Emise. Proto se také hned po svém prvním vystoupení (shodou okolností na jakémsi festivalu politické písně) dostal soubor do úplně stejných problémů jako předchozí formace. Přišel zákaz vystupování pro celý sever (odůvodněný tím, že „se na kapelu stahuje příliš mnoho lidí“) a tak skupina začala hodně vystupovat v Praze, která se tehdy věnovala spíše honu na novovlnné party. Hever se pak zúčastnil různých soutěží (Beat salóny apod.) a povětšinou končil na druhém místě za tehdy suverénní Laurou. Mezitím ovšem absolvoval hraní na zábavách ať už legálních nebo pololegálních a občas si střihl i nějaký ten koncert.

Pak ale nastalo hudební tápání. V roce 1986 se otrávila hlavní persóna, kytarista V. Zeman, odešel také L. Růžička, a ve skupině se během krátké doby vystřídalo velké množství hudebníků. Postupně přišli Pavel Miko (g, voc, ex-Motorband), Jan Peclinovský (lg, voc) a zpěvačka Zuzana Fenglová. Tehdy jakoby skupina nevěděla, co chce vlastně hrát. Změny ale neustále pokračovaly - epizodně se objevili kytaristé Matějčík (ex-Motorband) a Křížek, za bicí soupravu usedl Radek „Hurvajs“ Hurčík (ex-Motorband), housle začal obsluhovat „divý muž“ Slávek Neuhofer.

Nicméně soubor se motal v kruhu a spěl neodvratně ke svému zániku. Luděk Zedník to dnes lakonicky komentuje: „Po vystoupení na Rockfestu 87 jsem zjistil, že mě ta kapela už nezajímá. Vyčerpali jsme se. Příliš mnoho lidí, příliš mnoho kohoutů na jednom smetišti.“

Hever se pak stal členskou základnou pro nový teplický soubor - Aku Aku.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Video:
záznam písně „Supperrobot“ z Rockfestu 87 (1987, vlastní ČEFIS), videozáznam písně „Přátelé drazí“ z pražské Chmelnice (1987, vlastní Tomáš Kočiš)

- Audio:
Hever: „1“ 1985
Hever: „Vítáme tě, jaro“ (live z Chmelnice 1986)

- V seriálu BIGBÍT píseň:
„Přátelé drazí“ (1987)