Emise

Emise (1981)

(1979 - 1983) Teplice

Teplický soubor Emise založil v roce 1979 zpěvák, bubeník a hráč na akustickou kytaru Petr Kadlček a tím také začala krátká kariéra souboru, který plnil jak tancovačkové parkety, tak kulturáky při svých koncertech. V krátké době se skupina zformovala do sestavy: P. Kadlček (ds), Jaroslav Pivoňka (voc, g, ks), Vlastimil Zeman (voc, lg - hlavní „tahoun“ souboru), Luděk Zedník (bg, voc), přičemž v roce 1981 doplnil stávající členy ještě Daniel Andel (ks, voc). Do svého zániku se pak obsazení kapely nezměnilo.

Skupina se prezentovala výhradně vlastní tvorbou s českými texty, přičemž určujícím hudebním stylem se pro ní stal hard rock. A to zahraný takovým způsobem, že si vydobyla ohlas i u fanoušků tzv. progresivní hudby. Její písničky si ještě dodnes přebírají některé nově vzniklé severočeské soubory.

Kapele se podařilo natočit několik amatérských kazet, pár písniček pro Rozhlas a objevila se dokonce i v televizi (Návštěva v klubu Krupka, Hudební pohár TKM), kde však vzhledem k učesanosti tehdejších TV pořadů, nemohla předvést svůj energetický potenciál. Protože to hlavní, na co se fanoušci Emise těšili, přicházelo na jejích koncertech, nabitých skvělou elektrizující atmosférou („…když bylo vše v nejlepším, sjížděli se na Emisi fanoušci ze stokilometrových vzdáleností“, píše se na internetových stránkách skupiny).
Soubor odehrál i několik společných vystoupení s význačnými skupinami té doby, s Pražským výběrem nebo Odysseou, objevil se i v Praze (Futurum) a na několika rockových festivalech (Hloubětín, Uhlířská Lhota, Chomutovské jezero).

Za „bolševika“ platila stará pravda, že když úspěch nějaké rockové kapely začal přerůstat rámec lokální slávy, úřady se o soubor vždy začaly zajímat. Na internetových stránkách skupiny je k tomuto tématu napsáno: „…proto náhle přišlo pár prapodivných úředních manévrů, pár policejních zátahů, pár smyšlených obvinění (mj. to nejabsurdnější z nich bylo z propagace fašismu - pozn. autora) a podobné osvědčené ´bolševické´ triky a to i přesto, že skupina hrála sice řízné, ale v podstatě neškodné bigbítové písničky. Emise to nakonec nepřežila…"

Soubor skončil s aktivní činností v roce 1983. J. Pivoňka emigroval do USA, Kadlček s Andelem založili známý Natural a Zedník se Zemanem celkem progresivní Hever. A aby se odyssea těchto rockových harcovníků doplnila i o onen tragický rozměr, bývalá největší osobnost Emise, zpěvák a kytarista Vlastimil Zeman spáchal v roce 1986 sebevraždu.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Video:
Kadlček jednu písničku a Emise dvě písničky v TV-pořadu "Návštěva v klubu KRupka" (1980), Emise jednu písničku v TKM - Hudební pohár (1981)

- Audio:
Emise: „Studio 80-81“ (1981)
Emise: „Studio 82“ (1982)
Emise: „Studio 83“ (1983)