František Němec v dramatickém příběhu podle povídky Johna Galsworthyho o složitém bratrském vztahu a střetu osobních cílů s mravní povinností.
Dále hrají: L. Vlasáková, V. Dlouhý, S. Laurinová, P. Kříž, S. Zindulka a další. Scénář B. Zelenková. Kamera J. Kadaňka. Režie D. Klein.

Mnozí televizní diváci, především ti starší, si jistě vybaví jeden z prvních a také nejslavnějších televizních seriálů - Ságu rodu Forsytů. Jeho literární otec, anglický spisovatel John Galsworthy, nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1933, je také autorem literární předlohy televizní inscenace První a poslední, sevřeného dramatu z přelomu století, v němž se pozoruhodným způsobem vyhrocují základní otázky a problémy lidského bytí. Dnes již klasický příběh o bratrských vztazích, prověřovaných zlou událostí, ve své podstatě neztrácí nic na své aktuálnosti, vztahy mezi lidmi v sobě stále nesou lidskou i mravní odpovědnost, z níž se nelze vylhat, kterou nelze obejít, která nakonec určuje i charakter člověka.

Televizní tvar mistrovské povídky z počátku minulého století je dílem scenáristky Bohumily Zelenkové, režie se ujal Dušan Klein a můžete se v něm setkat s vynikajícími hereckými výkony Františka Němce, Vladimíra Dlouhého, Lenky Vlasákové, Sabiny Laurinové, Pavla Kříže a dalších známých a oblíbených herců.

Napište nám