Výroba čokolády zachycená na archivních snímcích (1996). Režie P. Vantuch

Litujeme, ale pořad není v iVysílání dostupný
Video není k dispozici
Staré filmové záběry na téma „jak se co dělá“ měly v tomto cyklu vždycky úspěch, protože výrobní postupy i stroje, zachycené v těchto historických filmech působí v dnešní technicky vyspělé době značně archaicky a půvabně zároveň.
Tentokrát se podíváme na „naučný“ film, který v roce 1933 natočil kameraman Jaroslav Tuzar v původních čokoládovnách Orion (dříve Maršner) na pražských Královských Vinohradech. Uvidíme, jak se tehdy vyráběla čokoláda – od sklizně kakaových bobů v Africe až po balení a expedici hotových výrobků. Samotný výrobní postup prodělal jen málo změn, značně se však změnily stroje, ve kterých se boby třídí, praží, zbavují slupek, drtí na prášek, mísí s cukrem... atd.
Do toho starého filmu, kterému jsme ponechali i původní komentář, jsme vložili srovnávací záběry z moderní výroby v Orionce Modřany. Když jsme v roce 1996 v čokoládovnách natáčeli, nic nenasvědčovalo tomu, že za pár let nebude tady po čokoládě ani památky. Takže nejen ten starý film, ale i ty naše záběry už jsou minulostí.
Stopáž20 minut
Rok výroby 1996
 ST 4:3
ŽánrDokument