Nesmlouvavý detektiv Jimmy Doyle se vydává do Marseille po stopách drogového překupníka Charniera, který mu unikl během policejního zátahu v New Yorku. Gene Hackman v hlavní roli pokračování slavného amerického filmu.
Dále hrají: F. Rey, B. Fresson, P. Léotard, E. Lauter a další. Režie John Frankenheimer.

V roce 1971 vznikl slavný snímek Francouzská spojka s podtitulem Štvanice a při svém uvedení se setkal s nadšeným kritickým i diváckým úspěchem. Kriminální drama bylo oceněno hned pěti Oscary a snímek lze řadit mezi klasická díla americké kinematografie. Otevřený konec vyloženě vybízel k natočení pokračování, které vzniklo o čtyři roky později v režii Johna Frankenheimera (Mandžuský kandidát, Ronin). V hlavní roli se vrací Gene Hackman, který za ztvárnění newyorského detektiva Jimmyho Doylea obdržel Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Detektiv Doyle přijíždí do francouzského města Marseille, aby konečně dopadl unikajícího překupníka drog Alaina Charniera (Fernando Rey). Na jeho dopadení má spolupracovat s marseillským komisařem Henrym Bárthélémyim (Bernard Fresson). Během vyšetřování pozadí drogových kšeftů je ovšem Doyle unesen a držen ve starém hotelu, kde mu únosci systematicky píchají drogy. Po třech týdnech intenzivní drogové kúry ho Charnier nechává propustit na pokraji života a smrti. Doyle musí překonat příznaky silné drogové závislosti a uvědomí si, že měl představovat pouhou policejní návnadu. S celou situací je ovšem odhodlaný se vypořádat po svém a Charniera konečně jednou provždy dostat.

Snímek uvádíme s restaurovaným dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které byly v původním televizním dabingu vystřiženy.

Napište nám