Chladné srdce ruské komisařky roztaje pod něžným dotekem amerického šviháka Freda Astaira. Klasický americký muzikál.
Dále hrají: C. Charisseová, J. Paigeová, P. Lorre, G. Tobias, J. Munshin, J. Buloff a další. Režie: Rouben Mamoulian.

Námět: Melchior Lengyel (povídka); George S. Kaufman, Leueen McGrathová, Abe Burrows (muzikál).

Scénář: Leonard Gershe, Leonard Spigelgass.

Režie: Rouben Mamoulian.

Kamera: Robert Bronner.

Hudba: Cole Porter.

Hudební řízení: Andre Previn.

Výprava: William A. Horning, Randall Duell.

Kostýmy: Helen Roseová.

Střih: Harold F. Kress.

Masky: William Tuttle.

Choreografie: Hermes Pan, Eugene Loring.

Produkce: Arthur Freed.

Hrají:

Fred Astaire (Steve Canfield), Cyd Charisseová (Ninočka), Janis Paigeová (Peggy Daintonová), Peter Lorre (Brankov), Jules Munshin (Bibinskij), Joseph Buloff (Ivanov), George Tobias (komisař Vasilij Markovič), Wim Sonneveld (Petr Iljič Borov), Belita (Věra), Ivan Triesault (úředník na ruském velvyslanectví), Barrie Chaseová (Gabrielle).

Jeden z posledních ze slavné éry studiových muzikálů vznikl podle stejnojmenného broadwayského představení, jež mělo premiéru v roce 1955. Inspiraci pro divadelní muzikál jeho autoři získali ve filmové povídce Melchiora Lengyela, která předtím byla předlohou klasické komedie Ernsta Lubitsche Ninočka (1939) s Gretou Garbo v hlavní roli.

Většina z Porterových písní se dostala i do filmové verze a slavný komponista ještě další dvě skladby přidal (Fated to Be Mated a The Ritz Roll and Rock). Pro Freda Astaira, jemuž v té době už bylo 58 let, to byl na dlouhou dobu poslední filmový muzikál (o deset let později ještě následoval Coppolův Divotvorný hrnec), stejně jako pro jeho partnerku Cyd Charisseovou.

O choreografii Astairových čísel se sice oficiálně postaral jeho stálý spolupracovník Hermes Pan, ale jako obvykle hlavní tvůrčí vklad byl Astairův. Choreografem ostatních hudebních čísel byl Eugene Loring. Astaire ve filmu nejen tančí, ale i zpívá, zatímco hlas Cyd Charisseové byl v písních nadabován Carol Richardsovou.

Hedvábné punčochy jsou posledním dílem hollywoodského veterána Roubena Mamouliana.

Stručné profily některých tvůrců a herců:

Rouben Mamoulian (1898-1987) - slavný americký režisér arménského původu. Ve Spojených státech žil od 20. let a prosadil se jako vynalézavý divadelní režisér na Broadwayi. Do Hollywoodu přišel s nástupem zvuku a rázem se prosadil sérií filmů různých žánrů (Pro potlesk davu, Ulice velkoměsta, Fantom Londýna, Miluj mne dnes v noci, Královna Kristina, Trh marnosti). Jeho silnou stránkou bylo vizuální cítění a vedení hereckých představitelů, jež si přinesl z divadla, kterému se nepřestal věnovat po celou dobu své tvůrčí činnosti. Byl známý svými spory s šéfy hollywoodských studií. Po roztržce s 20th Century Fox, která vyvrcholila jeho odvoláním z natáčení velkofilmu Kleopatra, Mamoulianova filmová kariéra skončila.

Cole Porter (1892-1964) - slavný americký hudební skladatel a textař. Pocházel ze zámožné rodiny. Měl se stát právníkem, ale začal se věnovat hudbě. V 30. letech začal skládat pro Broadway i pro Hollywood. Je autorem řady populárních písní, charakteristických vtipnými a leckdy odvážnými texty. Z jeho divadelních muzikálů byla celá řada zfilmována (např. Všechno je možné, Líbej mě, Katko, Kankán, Hedvábné punčochy) a některé další napsal přímo pro film (Z nóbl společnosti, Děvčata). Jeho činorodý a nákladný způsob života neovlivnila ani těžká nehoda, kterou utrpěl při pádu z koně v roce 1937 a která si po řadě operací vynutila o dvacet let později amputaci pravé nohy. Jeho život a kariéra se staly námětem filmu Night and Day (1946, Noc a den), nazvaného podle jedné z jeho nesmrtelných písní.

Arthur Freed (1894-1973) - slavný americký producent. Začínal jako textař v revuálních divadelních scénách a s nástupem zvuku byl angažován společností MGM. Na konci 30. let začal pracovat jako producent a velkou měrou se zasloužil o vrcholný rozkvět muzikálu ve 40. a 50. letech. Soustředil kolem sebe nejtalentovanější muzikálové režiséry (mj. Vincente Minnelli, Busby Berkeley, Charles Walters a Stanley Donen) a je podepsán pod řadou klasických filmových děl (Sejdeme se v St. Louis, Yolanda a zloděj, Ziegfeldův kabaret, Pirát, Velikonoční přehlídka, Ve městě, Američan v Paříži, Zpívání v dešti, Konečně trhák, Brigadoon, Gigi a další muzikály). Získal dvakrát Oscara za nejlepší film (Američan v Paříži, Gigi) a jeho celoživotní dílo bylo mj. oceněno francouzským Řádem čestné legie.

Fred Astaire (1899-1987) - slavný americký tanečník, zpěvák a herec. Začínal na vaudevillových divadelních scénách spolu se svojí sestrou Adele. Ve 30. letech byl angažován Hollywoodem. Nejprve působil u společnosti RKO, kde se prosadil ve dvojici s Ginger Rogersovou v sérii úspěšných muzikálů (mj. Carioca, Roberta, Páni v cylindrech, Námořníci jdou, Svět valčíku, Smím prosit). Na konci 40. let přešel k MGM a s různými partnerkami účinkoval v řadě dalších klasických muzikálů (Velikonoční přehlídka, Královská svatba, Konečně trhák, Táta dlouhán, Hedvábné punčochy aj.). Proslul lehce vyhlížejícími ale choreograficky nesmírně propracovanými výstupy a dodnes je mnohými považován za nejlepšího tanečníka filmového plátna. Na prahu šedesátky se začal věnovat dramatickému herectví (nominace na Oscara za účinkování v katastrofickém snímku Skleněné peklo). Jeho dílo bylo mj. oceněno zvláštním Oscarem (1948) a Cenou Amerického filmového institutu (1980).

Cyd Charisseová (nar. 1921) - americká tanečnice a herečka. Od dětství se věnovala baletu. Po několika epizodních filmových úlohách byla v roce 1946 angažována společností MGM a stala se populární hvězdou muzikálů (Ziegfeldův kabaret, Zpívání v dešti, Konečně trhák, Brigadoon, Vyzvání k tanci, Hedvábné punčochy aj.). Od konce 50. let, kdy muzikál zmizel z popředí zájmu diváků i tvůrců, vytvořila ještě několik menších dramatických rolí, ale víc se věnovala vystupování v televizi a v revuálních divadelních pořadech spolu se svým druhým manželem, zpěvákem Tonym Martinem.

Napište nám