Gene Kelly svůdcem tří tanečnic v klasickém muzikálu s hudbou Cole Portera a oscarovými kostýmy. Americký film.
Dále hrají: M. Gaynorová, K. Kendallová, T. Elgová, J. Bergerac, L. Phillips, H. Daniell a další. Režie: George Cukor.

Námět: Vera Casparyová.

Scénář: John Patrick.

Režie: George Cukor.

Kamera: Robert Surtees.

Hudba: Cole Porter.

Hudební řízení: Adolph Deutsch.

Výprava: William A. Horning, Gene Allen.

Kostýmy: Orry-Kelly.

Střih: Ferris Webster.

Choreografie: Jack Cole.

Zvuk: Wesley C. Miller.

Produkce: Sol. C. Siegel.

Hrají: Gene Kelly (Barry Nichols), Mitzi Gaynorová (Joy Hendersonová), Kay Kendallová (lady Sybil Wrenová), Taina Elgová (Angele Ducrosová), Jacques Bergerac (Pierre Ducros), Leslie Phillips (sir Gerald Wren), Henry Daniell (soudce), Patrick MacNee (sir Percy), Stephen Vercoe (pan Outward), Philip Tonge (přísedící soudce), Owen McGiveney (soudní úředník), Francis Ravel (inspicient), Adrienne d´Ambricourtová (kostymérka), Maurice Marsac (ředitel divadla), Cyril Delevanti (fanatik), George Navarro (číšník), Nestor Paiva (španělský venkovan).

Film získal Oscara za nejlepší barevné kostýmy a v dalších dvou kategoriích byl nominován (nejlepší barevná výprava, zvuk).

Svoji premiéru v amerických kinech měl v říjnu 1957 a patřil ke komerčně úspěšným snímkům. Vzhledem k relativně vysokým výrobním nákladům však nebyl tak výdělečným. Stal se posledním z nákladných studiových muzikálů a tím uzavřel celou jednu epochu. Byl to také poslední muzikál, který Gene Kelly natočil pro MGM. V té době vrcholil odliv diváků z kin před televizní obrazovku, jež nabízela řadu hudebně tanečních čísel a scén ve svých pořadech, ve kterých nezřídka vystupovaly tehdy už stárnoucí ale stále nenahraditelné muzikálové hvězdy Fred Astaire a Gene Kelly.

Příběh tří tanečnic a jejich kolegy, kteří tvořili úspěšné kabaretní číslo Barry Nichols a jeho děvčata (Barry Nichols and Les Girls), se odehrává v Paříži na sklonku 40. let a je vyprávěn pomocí flashbacků, zarámovaných do soudního přelíčení. Na muzikál určitě zvláštní struktura příběhu je nepochybně inspirována Kurosawovým Rašomonem (1950), který mistrovským způsobem zobrazil relativitu pravdy. Tak vysoké ambice samozřejmě film Děvčata neměl, ale v rámci žánru zůstává i po letech nadprůměrem. Vedle dobrých hereckých výkonů upoutá především hudba Cole Portera, který přímo pro film napsal sedm písní, z nichž nejznámější je Why Am I So Gone About That Gal, parodující známý "rebelantský snímek" Divoch (1953, The Wild One) s Marlonem Brandem.

Stručné profily některých tvůrců a herců:

George Cukor (1899-1983) - americký režisér, který vyzkoušel snad každý žánr a už od 30. let patřil k předním hollywoodským tvůrcům (mj. Večeře o osmé, Malé ženy, David Copperfield, Romeo a Julie, Příběh z Filadelfie, Adamovo žebro, Zrodila se hvězda). Jeho nejúspěšnějším filmem se stal muzikál My Fair Lady (1964), který mu vynesl Oscara za režii (v této kategorii je dodnes nejstarším laureátem zlaté sošky).

Cole Porter (1892-1964) - slavný americký hudební skladatel a textař. Pocházel ze zámožné rodiny. Měl se stát právníkem, ale začal se věnovat hudbě. V 30. letech začal skládat pro Broadway i pro Hollywood. Je autorem řady populárních písní, charakteristických vtipnými a leckdy odvážnými texty. Z jeho divadelních muzikálů byla celá řada zfilmována (např. Všechno je možné, Líbej mě, Katko, Kankán, Hedvábné punčochy) a některé další napsal přímo pro film (Z nóbl společnosti, Děvčata). Jeho činorodý a nákladný způsob života neovlivnila ani těžká nehoda, kterou utrpěl při pádu z koně v roce 1937 a která si po řadě operací vynutila o dvacet let později amputaci pravé nohy. Jeho život a kariéra se staly námětem filmu Night and Day (1946, Noc a den), nazvaného podle jedné z jeho nesmrtelných písní.

Orry-Kelly (1897-1964) - australský návrhář kostýmů (vl. jm. John Kelley), který má na svém kontě stovky filmů a také tři Oscary (Američan v Paříži, Děvčata, Někdo to rád horké).

Gene Kelly (1912-1996) - vynikající americký tanečník, herec, zpěvák, choreograf a režisér. Nejvyššího uznání dosáhl jako hlavní představitel a choreograf přelomového muzikálu Američan v Paříži (1951), který získal šest Oscarů, a jako spolurežisér (se Stanleyem Donenem), choreograf a herec klasického muzikálu Zpívání v dešti (1952). Jako samostatný režisér debutoval důsledně tanečním snímkem bez dialogů Vyzvání k tanci (1954), za který dostal Zlatého medvěda na MFF v Berlíně. Je držitelem čestného Oscara (1951) a získal také Cenu Amerického filmového institutu za celoživotní dílo (1985).

Mitzi Gaynorová (nar. 1930) - americká herečka, zpěvačka a tanečnice údajně maďarského aristokratického původu. Účinkovala v několika známých muzikálech 50. let (např. Není nad showbyznys, Všechno je možné, Děvčata, Jižní Pacifik). Od 60. let se věnovala pouze vystupování v klubech a v televizi.

Kay Kendallová (1926-1959) - anglická herečka, známá především hlavní úlohou z populárního snímku Genevieve (1953) a z dalších komedií (mj. Doktor v domě, Stálý manžel, Simon a Laura). Byla jednou z manželek známého herce Rexe Harrisona (1957-59). Zemřela na leukémii v pouhých třiatřiceti letech.

Taina Elgová (nar. 1930) - finská tanečnice a herečka, která se uplatnila v několika hollywoodských filmech 50. let (Marnotratný syn, Děvčata, Nepravý generál) a nedávno se vrátila před kameru menší úlohou v komedii Barbry Streisandové Dvě tváře lásky (1996).

Napište nám