Opravdová láska přemůže čáry i kouzla. Klasický muzikál ze zapadlé skotské vesničky, která ožívá jen jednou za sto let. Americký film s Genem Kellym v hlavní roli.
Dále hrají: V. Johnson, C. Charisseová, E. Stewartová, B. Jones, H. Laing a další. Režie: Vincente Minnelli.

Námět: Alan Jay Lerner, Frederick Loewe (stejnojmenná divadelní hra).

Scénář: Alan Jay Lerner.

Režie: Vincente Minnelli.

Kamera: Joseph Ruttenberg.

Hudba: Frederick Loewe.

Hudební řízení: Johnny Green.

Výprava: Cedric Gibbons, Preston Ames.

Kostýmy: Irene Sharaffová.

Střih: Albert Akst.

Choreografie: Gene Kelly.

Zvuk: Wesley C. Miller.

Zvláštní efekty: Warren Newcombe.

Produkce: Arthur Freed.

Hrají:

Gene Kelly (Tommy Albright), Van Johnson (Jeff Douglas), Cyd Charisseová (Fiona Campbellová), Elaine Stewartová (Jane Ashtonová), Barry Jones (pan Lundie), Hugh Laing (Harry Beaton), Albert Sharpe (Andrew Campbell), Virginia Boslerová Jean Campbellová), Jimmie Thompson (Charlie Dalrymple), Tudor Owen (Archie Beaton),

Owen McGiveney (Angus), Dee Turnellová (Ann), Dodie Heathová (Meg), Eddie Quillan (Sandy), George Chakiris, Stuart Whitman.

Film byl nominován na tři Oscary (barevná výprava, barevné kostýmy, zvuk), ale žádného nezískal.

Fenomenální úspěch Zpívání v dešti (1952) přinesl Genu Kellymu jeden problém. Jakým muzikálem se dá pokračovat? Po dvouleté přestávce Kelly zvolil Brigadoon, jehož předlohou byl úspěšný broadwayský muzikál (1947) o dvou Američanech, kteří objeví malebnou skotskou vesničku, přicházející k životu jen jednou za sto let. Kelly se domluvil s režisérem Vincentem Minnellim, ale jejich plány na natáčení ve skutečných skotských exteriérech společnost MGM z finančních důvodů neschválila. Svoji roli tu samozřejmě hrála vzdálenost, ale i proslulá nestálost počasí na skotské vysočině, která by mohla už tak nákladnou výrobu ještě mnohem víc prodražit. Bylo rozhodnuto film realizovat ve studiu a pro natáčení byl vyčleněn největší ateliér MGM, který umožňoval panoramování o celých 360 stupňů, aniž by se ztrácel dojem velkého prostoru. V něm také vznikla rozsáhlá dekorace skotské vesnice. Společnost MGM rovněž přiměla Minnelliho, aby poprvé natáčel v novém širokoúhlém systému CinemaScope, což jeho i Kellyho donutilo podstatným způsobem předělat už choreograficky a režijně rozvržené taneční scény. Vzhledem k tomu, že žádný z hlavních představitelů neměl výraznější pěvecké nadání (zpěv Cyd Charisseové byl nadabován Carol Richardsovou), kladli tvůrci větší důraz na taneční scény. Určitou protiváhu zamilované dvojici (Kelly a Charisseová) tvořil Van Johnson, jehož trochu cynická postava dodává filmu potřebný komický rozměr.

Po premiéře v září 1954 byl film přijat rozporně jak odbornou kritikou, tak i diváky. V kontextu tehdejší muzikálové tvorby určitě nepřinesl nic převratně nového, ale jeho lyrický náboj a půvabné melodie (především I´ll Go Home With Bonnie Jean, The Heather on the Hill a titulní píseň) ho dnes řadí k nadprůměrným ukázkám typicky hollywoodského žánru, jenž byl v té době na svém vrcholu.

Stručné profily některých tvůrců a herců:

Vincente Minnelli (1903-1986) - slavný americký režisér. Začínal jako divadelní výtvarník a od poloviny 30. let rovněž režíroval. V roce 1940 ho producent Arthur Freed pozval do Hollywoodu a Minnelli se během několika let stal uznávaným tvůrcem výpravných muzikálů (mj. Sejdeme se v St. Louis, Ziegfeldův kabaret, Pirát, Američan v Paříži, Konečně trhák, Brigadoon, Kismet, Gigi), v nichž hlavní úlohy vytvářely přední hvězdy žánru, jako Gene Kelly, Fred Astaire či jeho tehdejší manželka Judy Garlandová. Režíroval s úspěchem i komedie (Nevěstin otec, Módní návrhářka) a dramatické snímky (Město iluzí, Žízeň po životě). Jednou ve své kariéře získal Oscara (Gigi).

Arthur Freed (1894-1973) - slavný americký producent. Začínal jako textař v revuálních divadelních scénách a s nástupem zvuku byl angažován společností MGM. Na konci 30. let začal pracovat jako producent a velkou měrou se zasloužil o vrcholný rozkvět muzikálu ve 40. a 50. letech. Soustředil kolem sebe nejtalentovanější muzikálové režiséry (mj. Vincente Minnelli, Busby Berkeley, Charles Walters a Stanley Donen) a je podepsán pod řadou klasických filmových děl (Sejdeme se v St. Louis, Yolanda a zloděj, Ziegfeldův kabaret, Pirát, Velikonoční přehlídka, Ve městě, Američan v Paříži, Zpívání v dešti, Konečně trhák, Brigadoon, Gigi a další muzikály). Získal dvakrát Oscara za nejlepší film (Američan v Paříži, Gigi) a jeho celoživotní dílo bylo mj. oceněno francouzským Řádem čestné legie.

Gene Kelly (1912-1996) - vynikající americký tanečník, herec, zpěvák, choreograf a režisér. Nejvyššího uznání dosáhl jako hlavní představitel a choreograf přelomového muzikálu Američan v Paříži (1951), který získal šest Oscarů, a jako spolurežisér (se Stanleyem Donenem), choreograf a herec klasického muzikálu Zpívání v dešti (1952). Jako samostatný režisér debutoval důsledně tanečním snímkem bez dialogů Vyzvání k tanci (1954), za který dostal Zlatého medvěda na MFF v Berlíně. Je držitelem čestného Oscara (1951) a získal také Cenu Amerického filmového institutu za celoživotní dílo (1985).

Cyd Charisseová (nar. 1921) - americká tanečnice a herečka. Od dětství se věnovala baletu. Po několika epizodních filmových úlohách byla v roce 1946 angažována společností MGM a stala se populární hvězdou muzikálů (Ziegfeldův kabaret, Zpívání v dešti, Konečně trhák, Brigadoon, Vyzvání k tanci, Hedvábné punčochy aj.). Od konce 50. let, kdy muzikál zmizel z popředí zájmu diváků i tvůrců, vytvořila ještě několik menších dramatických rolí, ale víc se věnovala vystupování v televizi a v revuálních divadelních pořadech spolu se svým druhým manželem, zpěvákem Tonym Martinem.

Napište nám