Jeden z nejlepších komediálních příběhů všech dob.

Při vyslovení jména Charlie Chaplin (původním jménem Charles Spencer Chaplin se narodil 16.4.1889 a zemřel 25.12.1977), si mnozí diváci takřka okamžitě vybaví postavu tuláka, jeho malý knírek, buřinku s hůlkou, velké boty, bezradná gesta i nejistý postoj, plachý a posmutnělý pohled. Právě tak bylo možné vidět tohoto nesmrtelného klauna v jeho nejlepších krátkých filmech a celovečerních groteskách (Psí život, Zahaleči, Kid).

Film Zlaté opojení natočil scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin v roce 1925. Hrdinou příběhu je tulák, který žije s přítelem v osamělém srubu na Aljašce 1898, kam se vypravil hledat zlato. V tvrdých podmínkách, ošumělém městském oděvu, bez prostředků, trpí hladem a blouzní...

Z komedie, jež patří mezi nejlepší díla světové kinematografie, jsou často citovány některé „nesmrtelné“ pasáže. Takové jsou scény "žvýkání bot" či "vize", v níž se hrdina mění v slepici, kterou by bylo možné sníst. Mezi nezapomenutelné sekvence patří rovněž slavný "námořnický tanec" či scéna kymácejícího se srubu nad propastí. Film byl původně natočen beze zvuku, později k němu byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin.

V dalších týdnech Česká televize uvede další díla tohoto geniálního herce a filmaře: Cirkus, Moderní doba a Diktátor.

Napište nám