Šílená noc s maniakem v patách změní životy všech zúčastněných. Kafkovská tragikomedie s hvězdným obsazením. Americký film.
Hrají: W. Allen, M. Farrowová, J. Malkovich, Madonna, J. Fosterová, J. Cusack. Scénář a režie Woody Allen.

Téměř kafkovsky laděná tragikomedie z roku 1991 nám tentokrát přiblíží jednu bláznivou noc v blíže neurčeném čase a prostoru. Dokonalý svět iluzí se nám před očima začne proplétat s osudy lidiček, které spojuje jediné, totiž prostředí a čas. Oné mlhavé noci se všichni z různých důvodů ocitnou uprostřed křivolakých uliček židovského ghetta, kde řádí nebezpečný vraždící maniak. Tam spatří židovský úředníček Kleinman půvabnou polykačku mečů Irmu, která zase důvěrně poznává prostředí místního nevěstince a mladičkého studenta, aby pak nakonec dala své srdce zpět tam, kam patří... Jediná noc dokáže nečekaně zamíchat osudy všech, kteří se do ní ponořili.

Režisér Woody Allen vzdává tímto stylově čistým a uceleným snímkem hold světu iluzí, světu filmu. V sugestivně působícím černobílém provedení stínů a bizarních typů, které nejspíše odněkud známe, si promyšleně pohrává s množstvím odkazů na filmové tvůrce a mýty.

Napište nám